Agents immobiliaris consideren el sector en "reajustament" després de perdre el 50% de les empreses i creuen que minvarà


Actualizado 24/4/2008 17:00:47 CET

La taxació d'habitatges va caure més d'un 17 per cent el 2007, a pesar del repunt que s'ha produït en l'últim trimestre

PALMA DE MALLORCA, 24 d'abril (EUROPA PRESS)

Els agents de la propietat immobiliària (API) de les illes consideren que el seu sector es troba en fase de "reajustament" i en el context d'un mercat consolidat, però no de crisis, i estimen que encara ha de seguir minvant, després de perdre en menys d'un any el 50 per cent de les gairebé 5.000 empreses que el componen en la Comunitat Autònoma.

Així ho va exposar avui el president del Col·legi Oficial d'API de les Illes Balears, José Oliver Roca, en una trobada mantinguda amb els mitjans de comunicació a la seu d'aquesta entitat --que agrupa 300 d'aquests professionals--, en què va indicar que la taxació d'habitatges va caure un 17,4% el 2007, amb gairebé un miler menys d'immobles al mercat que el 2006.

De fet, el passat exercici es va tancar amb 4.836 immobles en venda, segons el recompte de taxacions realitzat a finals d'any, que, tot i això, va assenyalar un repunt de 300 més respecte el trimestre anterior; a més, a finals de setembre, s'havien iniciat 1.778 HPO, mentre que es van acabar 262 immobles, al que encara cap agregar les sol·licituds de rehabilitació de 1.447 habitatges.

Pel que fa a l'evolució dels preus, el Col·legi Oficial d'API va assenyalar que, en el segment d'habitatges de primera mà i a Mallorca, contrasten els 1.628 euros per metre quadrat que es paguen en Pla de na Tesa amb els 4.000 euros per metre quadrat que arriben a demanar a Can Pastilla, que, al seu torn, és la zona més cara en el segment d'habitatge reformada, amb 3.837 euros/m2.

En el segment de segona mà i a Palma, destaquen els 1.553 euros/m2 que es paguen al carrer reis Catòlics amb els 3.160 euros per metre quadrat d'Avingudes; mentre que, en el segment de locals, Oliver va destacar les zones de Pedro Garau i el Born, com extrems, amb 1.788 i 12.579 euros el metre quadrat, respectivament.

Ses Cases Noves, amb 1.403 euros el metre quadrat, és on comprar un habitatge unifamiliar resulta més econòmic; mentre que, per contrast, Bendinat és la zona més cara en aquest segment, amb 4.885 euros/m2. Als municipis mallorquins, destaquen Andratx, amb 5.171 euros el metre quadrat, i Porreres, amb 1.631 euros/m2.

A més, destaquen els preus de Ciutadella (Menorca), on el metre quadrat és més car, amb 4.062 euros el metre quadrat, i la zona de Selva, amb 1.500 euros/m2. I, en el segment d'habitatges familiars, destaquen els 6.676 euros per metre quadrat que es demanen a Santanyí.

ELS API TARDEN EL DOBLE A VENDRE

En la seva intervenció, el president dels API va explicar que als agents actualment els costa invertir el doble de temps en la venda d'un immoble, que abans tenia un termini mitjà d'uns sis mesos, en el que va considerar un indicador de la "desacceleració" que està vivint el sector i, sobre aquesta qüestió, va agregar que "crec que ens esteim encaminant cap a un major equilibri entre l'oferta i la demanda", va dir.