Amer veu positiu que Espinosa lideri propostes per evitar la incidència del preu del combustible en el sector


Actualizado 16/6/2008 19:46:09 CET

MADRID, 16 de juny (EUROPA PRESS)

La consellera d'Agricultura i Pesca, Merce Amer, es va mostrar avui convençuda que la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, liderarà les propostes relatives a pal·liar la incidència del preu del combustible en el sector pesquer que doni com a resultat un compromís de la Unió Europea (UE) per prendre decisions sobre aquesta qüestió.

Així es va pronunciar Amer en declaracions a Europa Press després d'assistir al Consell Consultiu de Pesca i Agricultura, entre els quals s'ha abordat també la futura aprovació d'una normativa a nivell europeu sobre la regulació i prevenció de la pesca il·legal.

Amer va destacar que la ministra ha mostrat la seva intenció de plantejar en si comunitari una sèrie de propostes per evitar la repercussió del preu del combustible als pescadors i complementar les actuacions que s'estan portant a terme en el si de les respectives comunitats autonònomes.

En aquest sentit, la consellera va precisar que per part de la Conselleria s'estan aplicant mesures "immediates i estructurals". A més, des de l'àmbit estatal es proposaran altres consensuades amb el sector i iniciatives per afavorir al sector com puguin ser subvencions en les tarifes portuàries.

"El fet important és que dins de les nostres competències puguem posar a sobre de la taula tota una sèrie de propostes de les comunitats autònomaes, i sobretot dins de l'àmbit de la UE. Per tant és una bona notícia que hagi una sèrie de propostes perquè existeixi un compromís de la UE", va indicar Amer.

A més, va destacar que la millor estratègia per "afrontar una problemàtica tan dificil per al sector" com és la pujada del preu del gasoil és que totes les administracions "siguin conscients" de la necessitat de plantejar mesures des dels seus respectius àmbits competencials per poder "consensuar" les iniciatives a desplegar.

SUPORT DE LES COMUNITATS

Mentrestant, el secretari general del Mar, Juan Carlos Martínez Fragueiro, va afirmar als mitjans de comunicació que totes les comunitats abonen les mesures que ha emprès Espinosa per poder tallar la situació que viu el sector, afegint que els representants autonòmics entenen que el problema de l'impacte del combustible és un problema que ha de ser solucionat des de la UE.

A més, va emfatitzar que els consellers autonòmics "aplaudeixen" la determinació de la ministra de plantejar propostes en l'àmbit comunitari que permetin "obrir nous escenaris" que puguin generar una reestructuració del sector pesquer i "solucioni les seves necessitats a curta termini"

També es va referir a la decisió de la Comissió Europea de tancar la pesqueria de la Tonyina Rojo de manera anticipada i va dir que el Govern d'Espanya rebutja aquest plantejament. En aquest sentit, Fragueiro va afegir que el consum de la flota espanyola de setge estava divendres passat en 432 tones i la mateixa té dret a recollir 1.500 aproximadament sense que es tingui la seguretat que "el dia 23 hagi esgotat la seva quota".

Va avançar que la ministra intervindrà en el Consell Europeu per exposar les demandes espanyola i va assenyalar que si la Comissió no les atén, recorriran el nou reglament en la part "que afecta" al país. "Esperem que la nostra flota pugui pescar més enllà del dia 23", va concloure el secretari general.