Amnistia Internacional, guardonada amb el Premi internacional Jovellanos 'Resistència i Llibertat'


Actualizado 27/1/2011 16:38:27 CET

PALMA DE MALLORCA, 27 Ene. (EUROPA PRESS) -

L'organització Amnistia Internacional serà guardonada amb la segona edició del Premi internacional Jovellanos 'Resistència i Llibertat' per l'eficaç ajuda que aquesta entitat ha prestat als presoners de consciència que pateixen presó o persecució per vetllar permanentment pel seu estat i donar visibilitat a la seva existència i desventura.

El nom del guardonat ha estat fet public aquest dijous pel president del Govern, Francesc Antich, al Consolat de Mar de Palma, després de reunir-se amb el jurat del premi. La consellera de Cultura i Turisme del principat d'Astúries, Mercedes Álvarez, també ha estat present.

A l'acte han assistit alguns membres del jurat, entre els quals es trobaven la política xilena Isabel Allende Bussi -filla de l'enderrocat president de la República Salvador Allende-; l'expresident del Principat Pedro de Silva Cienfuegos; i altres personalitats com Carlos Castresana Fernández; i Basilio Baltasar Cifre.

Alhora, també formen part del jurat la catedràtica de Filosofia Moral Victòria Camps i el jurista i expresident del Congrés dels Diputats, Gregorio Peces-Barba, que ho presideix, si bé no han pogut assistir a l'acte.

La lliura del premi, que atorguen els governs autonòmics balear i asturià, es realitzarà el pròxim 5 d'abril en un acte a Astúries, que donarà començament al programa d'activitats organitzades per commemorar el bicentenari de la mort del pensador Gaspar Melchor de Jovellanos.

Antich ha destacat que "la presència d'aquesta personalitats com a jurat contribueix de manera immensa a donar prestigi a aquest jove premi internacional". El president balear ha recordat que en la primera edició d'aquest premi es va guardonar a la defensora dels drets del poble sahrauí Aminatu Haidar.

La consellera de Cultura asturiana, per part seva, ha destacat que aquest premi és una forma de reconèixer "una forma d'entendre la dignitat i la defensa de les idees i els drets".

Álvarez ha assenyalat que aquest premi "contribueix a fer visible la continuïtat fins al present de les idees del patrici, de les seves aspiracions, encara avui no del tot complertes. També de la seva visió d'un país i una terra que van estar presents a cadascun dels seus atzars vitals".

El Premi Jovellanos valora a personalitats i col·lectius que posen en risc la seva pròpia vida i llibertat en defensa dels drets humans i que exemplifiquen els valors de resistència davant de l'opressió, d'acord amb la figura de l'il·lustrat Gaspar Melchor de Jovellanos. La dotació econòmica del Premi es reduirà en aquesta edició un 5% fins a arribar als 38.000 euros.