Balears va generar més de la meitat de l'ocupació creada en el conjunt del país, amb 43.600 ocupats més


Actualizado 30/7/2010 20:39:59 CET

PALMA DE MALLORCA, 30 Jul. (EUROPA PRESS) -

Balears ha generat en el segon trimestre de l'any més de la meitat de l'ocupació creada en el conjunt de l'Estat, amb 43.600 ocupats més --del total de 82.700 nous ocupats en tot el país--, un 9,89 per cent més que en el trimestre passat, el que significa que Balears ha assolit el major increment en termes absoluts i relatius del conjunt de comunitats autònomes.

La consellera de Treball, Joana Barceló, ha posat l'accent en aquest elevat creixement de l'ocupació per explicar el "gran dinamisme" del mercat laboral balear. Així, davant del creixement del 9,89 per cent de l'ocupació a l'arxipèlag, a Espanya només ha augmentat un 0,45 per cent. Així, a les illes es van crear més del 50 per cent dels llocs de treball generats a tot l'Estat, una dada que la consellera ha considerat molt positiu.

Així i tot, la variació interanual de l'ocupació ha estat negativa, del -0,31 per cent, amb 1.500 ocupats menys; així i tot, la segona millor del conjunt estatal, davant del descens mitjà del -2,47 per cent de la mitjana nacional. Seguint amb aquesta dinàmica positiva, la consellera ha fet especial èmfasi que per primera vegada des que ha començat la (2007) el sector serveis presenta un increment interanual de l'ocupació (8.700 ocupats més) cosa que representa un augment del 2,3 % respecte al 2009.

Malgrat això, l'atur ha seguit pujant en la comunitat respecte al mateix trimestre del passat exercici (11,93 per cent més), el que es tradueix en 12.900 aturats més en relació amb el mateix trimestre l'any passat. En relació amb el trimestre passat (gener-març del 2010), l'atur ha baixat en 6.700 persones, situant el número total de desocupats a Balears en 120.700 persones, una xifra "elevada", ha reconegut Barceló, que ha aprofitat per recordar que l'EPA és una enquesta feta sobre un mostreig molt petit, en el cas de les Balears, i per tant, el Govern interpreta les dades "amb cautela".

Un altre dels aspectes decisius en el resultat de l'EPA en el cas de les Balears és el vigorós augment de la població activa, que ha crescut en el segon trimestre en 605.300 persones, un 1,9 per cent més, mentre que a nivell estatal l'augment ha estat del 0,17 per cent. Aquest fort augment del nombre de persones que busquen ocupació (el segon major augment del conjunt nacional), a més de "confirmar el dinamisme de l'economia balear", explica el fort increment de l'atur interanual (11,93 per cent més).

Per tant, la pujada de l'atur a Balears (respecte al 2009) s'explica per l'augment de la població activa i "no per la destrucció d'ocupació", ha precisat Barceló, que ha assenyalat que si la població activa a Balears hagués crescut al ritme de l'espanyola, l'increment interanual de l'atur hauria estat de 2.509 persones, en lloc de les 12.900 registrades.

La consellera també s'ha referit a la taxa d'activitat que presenta la comunitat, del 67,83 per cent, el valor més elevat del conjunt de comunitats autònomes i constitueix, a més, un màxim històric per a un segon trimestre a Balears. En relació amb la taxa d'atur, situada al 19,94 per cent, es manté per sota de la taxa estatal (20,09 per cent).

I, en aquest sentit, ha destacat que si la població activa de les illes hagués crescut al ritme de l'espanyola, la taxa d'atur hauria estat del 18,5 per cent, 14 punts menys.