El Govern destinarà 25 milions d'euros per "complementar" les polítiques actives d'ocupació del Pacte Social


Actualizado 7/2/2011 19:52:23 CET

Durant aquesta setmana o començaments de la pròxima es reunirà la Taula de Seguiment de l'Economia per "ajustar" les mesures

PALMA DE MALLORCA, 7 Feb. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Turisme i Treball, Joana Barceló, ha anunciat que el Govern destinarà 25 milions d'euros per "complementar" les polítiques actives d'ocupació, previstes al 'Pla de Xoc' del Pacte Social, subscrit el passat 2 de febrer entre l'executiu central, la patronal i els sindicats i la "lletra menuda del qual es tancarà divendres que ve".

Després de la reunió mantinguda entre el president del Govern, Francesc Antich, i el president de la CAEB, Josep Oliver; el president de Pimeb, Antoni Juaneda; i els secretaris generals d'UGT i CCOO, Lorenzo Bravo, i Katiana Vicens, Barceló ha anunciat que aquesta mateixa setmana o a començaments de la pròxima es reunirà la Taula de seguiment de l'Economia per acordar les mesures que complementaran les polítiques actives d'ocupació del Pacte Social.

Així, ha detallat que l'executiu balear "ajustarà" al macro acord tancat entre el Govern, la patronal i els sindicats les mesures que ara va anunciar el passat 28 de desembre per aconseguir la reincorporació al mercat laboral de les persones parades sense cap tipus de prestació, així com millorar l'ocupabilitat dels joves i els més grans de 45 anys.

Així, el desembre, el Govern ha avançat que destinaria 24 milions d'euros que es posarien en marxa aquest mes de febrer per impulsar l'ocupació de 10.000 aturats a Balears, si bé després de l'acord tancat a nivell estatal, Barceló ha indicat que ara s'han d'"ajustar" al Pla de Xoc del Pacte Social les mesures que pretenia impulsar l'executiu, amb la finalitat que no es dupliquin.

Per a la consellera de Turisme i Treball, la prioritat serà atendre a aquelles persones desocupades sense cap tipus de prestació per desocupació i, en aquesta línia, ha recordat que l'executiu central ha acceptat, a petició dels agents socials, pagar 400 euros durant un període de sis mesos als aturats que esgotin la seva prestació a partir del 16 de febrer.

Tot i això, ha recordat que hi ha gent que ara ha esgotat les seves prestacions, pel que és un col·lectiu de "màxima preocupació". Així, una de les primeres línies que havia acordat el Govern abans que se signés el Pacte Social, es denominava '[Reincorpórate]' i comptava amb un pressupost de 14 milions d'euros, amb la finalitat que les Corporacions Locals contractin per un període de sis mesos a 3.000 aturats sense cap tipus de prestació, els qui, al mateix temps, rebran cursos de formació.

Una altra de les mesures que es "ajustaran" al programa de l'Estat s'anomena 'Salari d'Inserció', el pressupost del qual és de sis milions d'euros i amb el qual es pretén la contractació de 1.000 aturats oferint-los un salari de 452 euros perquè realitzin cursos de formació.

CONTRACTACIÓ DE 3.000 JOVES

Alhora, l'executiu va anunciar el desembre una partida de 3,5 milions d'euros per a tres programes dirigits a la contractació de 3.000 joves, entre els quals destaca la 'beca salari', mitjançant la qual es contractarà en pràctiques durant 12 mesos a joves universitaris o titulats en Formació Professional mitjançant el pagament de 2.500 euros per cada jove contractat.

L'última mesura que el Govern anava a posar en marxa abans de conèixer l'acord del Pacte Social consistia en la incorporació de 19 promotors de l'ocupació a la xarxa del SOIB per posar en contacte a aturats i a empreses, amb la finalitat de col·locar a 3.000 aturats i que comptava amb un pressupost de 609.500 euros.

Després de la reunió amb Antich i Barceló, el president de la

CAEB, Josep Oliver, ha considerat "molt important i convenient" que al Pla Social se sumin les mesures de polítiques actives d'ocupació del Govern, tenint en compte que a Balears hi ha unes "singularitats que no estan incloses" a l'acord subscrit a nivell estatal.

Per aquesta raó, ha esperat que arribar a un acord a l'arxipèlag perquè les mesures "positiva" que s'apliquin en aquesta Comunitat puguin arribar a la "major quantitat de gent que ho necessiti", amb la finalitat que "ningú es quedi en situació d'atur" i que, en el cas que una persona estigui sense ocupació, rebi, "com a mínim, unes mínimes prestacions".

Per la seva banda, el president de Pimeb, Antoni Juaneda, ha manifestat que totes les mesures que s'apliquin requereixen una "regulació específica per a les microempreses", a causa dels "problemes" que estan tenint per a l'accés al crèdit i al finançament, "cosa que provoca molts tancaments d'empreses" i, en conseqüència, l'"increment de l'atur".

"FER SORTIR D'UN MAL PAS ALS MILES DE PARADOS"

Mentrestant, el secretari general d'UGT ha remarcat que les polítiques actives d'ocupació han d'incidir en els aturats de llarga durada i, per a això, ha indicat que el seu sindicat es reunirà amb el Govern al SOIB o en les diferents taules de diàleg per negociar aquestes mesures que "treguin de l'entrebanc a les milers de persones que es troben a l'atur", tenint en compte la "precarietat" del mercat laboral de les illes.

Finalment, la secretària general de CCOO ha qualificat de "positiva" la voluntat del Govern de complementar les iniciatives estatals per atendre als col·lectius de les Balears que puguin quedar "fora" de les mesures previstes en el Pacte Social.

Vicens ha subratllat la "importància" de l'acord estatal amb una idea "clara" que el que es pretén és "canviar el patró de creixement d'aquest país, perquè no podem tornar a entrar en aquesta espiral de multicreació d'ocupació precària sense cap tipus de qualificació i que és fàcil de destruir".

En aquesta línia, ha manifestat que l'objectiu ha de ser que quan hi hagi un cicle econòmic més baix, els treballadors siguin "qualificats i no es quedin sense ocupació d'una manera tan fàcil, tal com està succeint ara mateix". "Cal ajudar a les empreses perquè facin contractes i als aturats perquè tinguin ingressos, amb la finalitat de reactivar l'economia i augmentar la confiança per poder crear llocs de treball estables i de qualitat per ara i per al futur", ha conclòs la secretària general de CCOO.