El Govern revela que l'incendi de Benirràs es va originar per una negligència en una cova pròxima


Actualizado 24/8/2010 17:32:26 CET

Desmenteix que la causa fos l'explosió d'un vehicle, tal com s'havia pensat inicialment

PALMA DE MALLORCA, 24 Ago. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Medi Ambient i Mobilitat, Gabriel Vicens, ha revelat que l'incendi originat aquest diumenge en la cala eivissenca de Benirràs ha estat provocat per una negligència en una cova pròxima a la zona en la qual es trobaven els cotxes estacionats i, per tant, no ha estat l'explosió d'un d'aquests vehicles el que va causar les flames, tal com es va pensar al principi.

Per primera vegada a Balears, en el succés de Benirràs s'ha declarat un nivell 2 d'incendi a l'afectar el foc a nuclis habitats i a una important concentració de persones en el moment en el qual s'ha declarat.

Així, el director general de Biodiversitat, Vicens Vidal, ha explicat que quan es decreta aquest nivell, la prioritat passa a ser la seguretat de les persones per davant de la pròpia extinció de l'incendi, que a aquestes hores ja ha calcinat unes 400 hectàrees de superfície. De fet, aquesta consideració ha propiciat que es faci especial èmfasi a protegir els nuclis urbans adjacents i l'accessibilitat de la carretera que condueix fins a la cala, el que ha provocat que el foc s'estengués pel flanc forestal nord de la zona.

Vidal no ha pogut afirmar si el foc estarà controlat el dia d'avui, ja que depèn fonamentalment del comportament del vent. En el cas que aquest no sigui molt fort podria estabilitzar-se aquest dimarts. Els canvis del vent, el tipus de terreny, la vegetació i la meteorologia (alta temperatura i baixa humitat) no han afavorit les tasques d'extinció.

A l'incendi de l'esmentada cala, ubicada a la localitat de Sant Joan de Labritja, estan actuant 18 unitats aèries entre avions i helicòpters. Concretament, cinc canadair -un de la base del Puerto de Pollença i quatre arribats de Torrejón-, un avió de coordinació, un altre avió, un helicòpter de la Unitat Militar d'Emergències, dos més procedents de Conca de la Brigada d'Incendis Forestals (BRIF) del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, a més de quatre helicòpters del Govern, tres avions i un altre de vigilància i coordinació.

Alhora, estan participant en les tasques d'extinció set brigades de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, tres vehicles amb aigua, la Unitat Militar d'Emergències (UME) que aporta 102 persones (una trentena de les quals estan en la línia de foc) i vuit vehicles amb aigua. A més, estan col·laborant 18 persones de la BRIF del Ministeri i tècnics i agents de Medi Ambient. Entre els mitjans terrestres també es té set camions privats amb aigua i dues pales excavadores.

En total, estan actuant a la zona unes 300 persones -150 de les quals treballen en primera línia de l'incendi- pertanyents als Bombers del Consell Insular d'Eivissa, Emergències, Protecció Civil, la Guàrdia Civil, la Conselleria, i la UME, entre d'altres organismes.

El director general ha indicat que dilluns han estat desallotjades unes 60 persones que resideixen a la zona, si bé ha matisat que a aquestes altures el nombre d'afectats haurà incrementat.

El succés de Benirràs, a més de ser el primer a Balears en el qual s'ha decretat el nivell 2, passarà a formar part de la llista d'incendis més importants de l'arxipèlag balear, atenent a la superfície afectada.

Així, el pitjor incendi esdevingut a les illes és el que s'ha produït a S'Alqueria (Artà) el 31 d'agost de 1992 i que va afectar a un total de 2.044 hectàrees. Li segueix en superfície afectada l'originat a Ses Bases (Andratx) l'1 de juny de 1994 que va cremar 1.266 hectàrees; el de Sa Duaia (Artà) el 8 d'octubre de 1999 que va abrasar 1.112 hectàrees; el de Ca'n Canals i Son Sanxos (Artà) produït el 10 d'agost de 1994 que va cremar 901 hectàrees; el de Na Burgesa (Calvià) el 31 de juliol de 1993 que va afectar a 492 hectàrees; el de Ca'n Lleig i es Bosc (Escorca) el 14 de setembre de 1993 que va incendiar 473 hectàrees; i el de Son Ganxo (Manacor) el 4 d'agost de 2000 que va cremar 414 hectàrees.

INCENDIS A MALLORCA

D'altra banda, el conseller ha informat que els incendis produïts a Mallorca estan ja completament controlats. Concretament, a l'originat a Petra, en què encara s'està actuant tot i que ja està controlat, s'han cremat 140 hectàrees.

L'altre foc s'ha produït a l'entorn de S'Albufera i va afectar a tres hectàrees. Vicens ha destacat la perillositat d'aquest succés, per la proximitat al Parc Natural i perquè es va originar al vespre, quan els mitjans aeris ja no poden treballar a la zona.