AMP.-El PSIB demana un "esforç positiu" al PP per aprovar la Llei del Sòl i la de Bon Govern abans dels comicis


Actualizado 26/1/2011 19:57:00 CET

PALMA DE MALLORCA, 26 Ene. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del PSIB al Parlament, Antoni Diéguez, ha demanat un "esforç positiu" al PP perquè abans que finalitzi aquesta legislatura, es pugui aprovar per unanimitat la Llei del Sòl i la Llei de Bona Administració i Bon Govern, entre d'altres, així com les Lleis de Protecció de La Real; d'Igualtat i de Funció Pública.

En una roda de premsa en la qual ha explicat les conclusions de les jornades parlamentàries, celebrades pel Grup Socialista, Diéguez ha insistit que, a partir de la primera quinzena de febrer, els socialistes donaran un "empenta important" per accelerar els treballs en Ponència, de cara a aprovar la Llei del Sòl en un dels set plens de la Cambra que queden pendents en aquesta legislatura, dels quals "tres seran legislatius i quatre no legislatius".

"Se'n va a intentar fins a l'últim moment tirar endavant aquesta normativa", ha subratllat, i alhora ha considerat que les circumstàncies actuals suposen una "conjunció austral que afavoreix l'aprovació de la Llei del Sòl", tenint en compte que el Govern està en minoria i cap formació té majoria absoluta.

Així, ha recordat que en la passada legislatura, el PP no va poder aprovar aquesta Llei, a causa que, tot i que tenia majoria absoluta, va tenir una "forta oposició, fins i tot per part de dirigents d'aquest partit en altres institucions".

D'altra banda, ha assenyalat que quan es va conformar el Govern de Francesc Antich, tampoc ha estat possible aprovar la Llei del Sòl, malgrat que comptava amb la majoria suficient per fer-ho abans de l'expulsió de UM, pel que "la nostra idea no era treure-la endavant amb els exclusius vots de l'equip de Govern", sinó amb el de tots els grups per evitar que es pugui modificar en les pròximes legislatures.

En aquesta línia, Diéguez ha recordat que un dels principals objectius d'aquesta normativa és donar una "certa seguretat jurídica", de manera que, segons la seva opinió, si s'aprova sense tenir l'oposició, "a cada batzegada electoral, es voldrà modificar aquesta Llei, el que pot afectar a una part important del sistema productiu".

LLEI DE BONA ADMINISTRACIÓ I BON GOVERN

Respecte a la Llei de Bona Administració i Bon Govern, també ha confiat que es pugui aprovar aquesta legislatura, tot i les esmenes a la totalitat presentades per PP i UM. Així, ha indicat que a la vista del contingut de les esmenes parcials plantejades per aquestes formacions, "les distàncies no són tan grans entre uns i altres i, si hi ha una voluntat positiva per part de tots els grups, aquesta normativa ha de tirar endavant".

Així, ha arribat a qualificar de "positives" les esmenes parcials dels 'populars', ja que, en alguns casos, poden "millorar" la Llei, pel que són "més de caràcter tècnic que ideològic, de manera que no es pot dir que hi hagi una distància insalvable que impedeixi l'aprovació d'aquesta Llei".

Així, ha considerat que no farà falta "cap sacrifici" per part del PP i UM per tirar endavant aquesta normativa que, en cas d'aprovar-se, serà, segons la seva opinió, un missatge "molt bo" per als ciutadans en el sentit que es pretén aconseguir una forma de governar "diferent a la qual ha pogut haver en altres moments".

"Hi ha una decepció generalitzada dels ciutadans davant de les diferents maneres de fer política i el missatge amb aquesta Llei és que no només s'ha corregit algunes conductes desviades, sinó que posem els elements legislatius necessaris per limitar o mitigar el desencant que pugui haver cap a la vida política", ha tancat.

Una altra de les mesures que, segons el parer de Diéguez, té entre un 80 i un 90% de probabilitats que s'aprovi abans que conclogui aquesta legislatura serà el Reglament del Parlament, tenint en compte que aquesta mateixa setmana estarà ja llista una proposta, que permetrà tancar la Ponència parlamentària a primers de febrer, de manera que es remetrà un text consensuat a Comissió, on "probablement, cada grup podria presentar esmenes de caràcter simbòlic sobre punts concrets".

Després, ha esperat que pugui aprovar-se el Reglament en el Ple de la Cambra, de manera que no ocorri com en 1999, quan, segons ha criticat, "el PP es va negar a votar al ple una proposta de Reglament que havia estat aprovada prèviament en Comissió".

Per contra, ha admès que, a causa de posicions "més radicals", no serà possible aconseguir un consens en aquesta legislatura per aprovar una altra sèrie de normatives, com la Llei d'Accés a l'Habitatge; la Llei de Mesures tributàries addicionals i la Llei que pretenia crear un impost ecològic sobre les empreses d'energia i comunicacions que incideixin al medi ambient.

Mentrestant, Diéguez veu fàcil arribar a un gran acord a la Llei de Protecció de La Real, tenint en compte que el PP del Consell de Mallorca manté "posicions pròximes" al que postula aquesta normativa, pel que espera que hi hagi una "coordinació" amb els 'populars' del Parlament.

Alhora, confia en consensuar la Llei d'Igualtat, a causa que "gairebé, no hi ha diferències significatives" entre la posició del Govern i l'oposició, i alhora també espera que s'aprovi amb un "ampli consens" la Llei de Funció Pública, que està en tràmits de Ponència, tot i que, segons la seva opinió, hauran de celebrar-se més reunions d'aquest òrgan, ja que és una normativa d'una "complexitat tècnica important".

LEGISLATURA "DEL CONSENS"

Per a Diéguez, aquesta legislatura es pot qualificar "com la del consens", ja que tant abans com després que el Govern estigués en minoria, hi ha hagut un "diàleg constant" amb l'oposició, el que ha permès aprovar "19 lleis sense cap vot en contra i, d'elles, 17 van comptar amb el suport unànime de tots els grups, mentre que en les dues restants s'han registrat abstencions en algun article".

A això, segons ha indicat, cal afegir la unanimitat aconseguida en el Projecte de Llei per a l'obtenció de terra per a la construcció d'habitatge públic protegida, malgrat que, al principi, hi havia un "escepticisme general".

A més, ha ressaltat que, fins ara, s'han tramitat 410 Proposicions No de Llei, la majoria d'elles, del PP, de les quals s'han aprovat 246, fet que suposa el 60% del total, alguna cosa que "no havia passat mai". D'elles, ha detallat que 66 es van aprovar per unanimitat al ple i 125 en Comissió, fet que suposa que el 47% de les Proposicions No de Llei van comptar amb el suport de tots els grups.