UM presenta esmenes al Projecte de Llei de mediació familiar per implantar la custòdia compartida a Balears


Actualizado 24/8/2010 15:46:10 CET

PALMA DE MALLORCA, 24 Ago. (EUROPA PRESS) -

UM ha presentat una sèrie d'esmenes al Projecte de Llei de mediació familiar de les Balears amb l'objectiu de regular en la comunitat el tema de la custòdia compartida perquè sigui aquest el règim preferent a aplicar en els casos en els quals no s'arribi a un acord després de les ruptures de les parelles amb fills.

El president de la formació i diputat del Grup Mixt, Josep Melià, ha destacat que la custòdia compartida avança cap als drets d'igualtat entre els progenitors, així com en la "coresponsabilitat" que tenen tots dos cap a l'educació dels seus fills.

A més, Melià ha indicat que han aprofitat la presentació d'esmenes per regular la custòdia compartida per regular també altres "qüestions col·laterals" com les relatives a l'ús de l'habitatge familiar o la possibilitat d'incloure a altres familiars en el règim de visites dels menors, i no únicament a pares i avis.

Alhora, inclou una regulació "més específica" sobre les despeses extraordinàries dels menors, tant pel que fa a la seva educació com pel que fa a les activitats del temps lliure. D'altra banda, les esmenes d'UM preveuen la regulació de la custòdia compartida en els casos de parelles estables no casades o de parelles de fet amb fills al seu càrrec.

Melià ha posat èmfasi que el seu partit "dóna suport a" el Projecte de Llei del presentat pel Govern però és "incomplet d'acord a les seves bases i fonaments". Segons ha dit, es tracta d'una llei "parlada i consensuada" entre el seu partit i la Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració.

Segons ha explicat, Balears té, de la mateixa manera que altres comunitats, la capacitat per fer una regulació específica sobre el tema de la custòdia compartida. Així, seguint l'exemple d'Aragó, que va aprovar una Llei específica el mes de maig passat, Melià espera que l'arxipèlag sigui també pionera en aquesta matèria.

El Projecte de Llei que ha estat aprovat pel Consell de Govern el mes de juny passat converteix la mediació familiar en un servei públic amb l'objectiu de solucionar els conflictes mitjançant el diàleg i d'una forma amistosa.

Segons l'esmena 'uemita', l'atribució de la guàrdia i custòdia compartida ha de disminuir un possible distanciament entre el pare i els fills i evitarà la "funesta distinció de pares vencedors i vençuts", així com la "manipulació" que pot tenir el menor quan se li intenta posar en contra d'un dels seus progenitors i pot tenir lloc la denominada síndrome d'alienació parental.