Alabern nega haver participat en els beneficis obtinguts per Bonet i confessa que "sovint signava sense llegir"


Actualizado 10/12/2010 15:59:07 CET

L'ex gerent del Ibatur afirma que s'emparava en una "confiança" amb els caps de departament, "imprescindible" en el seu càrrec

PALMA DE MALLORCA, 10 Dic. (EUROPA PRESS) -

L'ex gerent de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur), Raimundo Alabern, ha negat davant del jutge haver participat "en absolut" en els presumptes beneficis econòmics obtinguts per l'ex assessor jurídic de l'empresa dependent de la Conselleria de Turisme, Miquel Àngel Bonet, mitjançant la suposada fabricació d'expedients i factures falses per tasques que no s'haurien portat a terme i que el també exsecretari del Ibatur va revelar en el marc d'aquestes investigacions.

En la seva declaració com a imputat davant del titular del Jutjat d'Instrucció número 2, Juan Ignacio Lope Sola, que s'ha prolongat durant poc més de mitja hora, Alabern, assistit pel lletrat José Zaforteza, ha estat inquirit per nombroses factures i expedients per a l'aprovació de despeses en les quals ha reconegut la seva firma, tot i que en aquest sentit ha confessat que "sovint no els llegia en absolut", ja que es basava "en una confiança amb els caps de departament, imprescindible en el meu càrrec".

"No record haver llegit els documents", ha incidit l'inculpat, qui ha explicat que la persona que li passava el document per a la seva rúbrica "en ocasions em donava una explicació sobre el mateix i altres, si no tenia temps" o si tenia "una pila" de documents, "probablement ni tan sols els llegís". En qualsevol cas, sí ha asseverat que "sempre signava després del cap de departament".

Pel que fa a la justificació dels treballs per als que s'aprovaven les despeses, ha subratllat que no podia comprovar personalment la seva realització sinó que "donava per bona" l'acta de conformitat que en ocasions li venia signada pel cap de l'assessoria jurídica. En aquest sentit, ha apuntat que "al tractar-se de serveis i no de productes, no sempre és fàcil la justificació material i documental dels mateixos", ha puntualitzat l'imputat.

Finalment, Alabern, en llibertat sota fiança de 350.000 euros, ha apuntat que pel departament jurídic passaven tots els expedients, "no només els importants", i ha recordat que "l'ordre de les coses que calia fer la donava jo" mentre que era Bonet qui decidia "la forma jurídica". En relació amb l'exsecretari del Ibatur, ha manifestat que no li coneixia "de res" abans d'entrar al Ibatur, on la seva relació "era cordial i de confiança".

LI IMPUTEN FRAU, FALSEDAT, MALVERSACIÓ I PREVARICACIÓ

Cal recordar que Alabern ha estat un dels detinguts en la primera fase de l'anomenada Operació Passarel·la, que ha esclatat a finals del mes de juny passat i en què, una vegada va passar a disposició judicial, el jutge li va imposar la caució amb la qual va eludir el seu ingrés a la presó preventiva. En concret, sobre l'inculpat pesen un presumpte delicte continuat de frau a l'administració pública, un de falsedat en document mercantil, un altre de malversació de cabals públics i un últim de prevaricació.

L'ex gerent ja va estar citat el passat 28 de juliol, quan va estar interrogat sobre els detalls de les contractacions realitzades des del Ibatur i sobre el presumpte cobrament de comissions per l'adjudicació de tasques, extrem que va negar l'encausat, després d'assegurar que cap empresari li va abonar dons a canvi de beneficiar-se de contractes de l'empresa pública.

FLAQUER, CITAT DIMARTS QUE VE

Mentrestant, dimarts que ve, dia 14, està citat a declarar en aquesta mateixa causa i també com a imputat el diputat del PP i conseller de Turisme en la passada legislatura, Joan Flaquer, encausat a més en els casos Palma Arena i Sant Elm i qui serà inquirit així acosta de la seva suposada participació en els fets investigats en aquest procediment, pel que van estar detingudes fins a un total de 18 persones.