Antich presenta "missatge de confiança" perquè institucions i agents socials "faran pinya" per pal·liar la crisi


Actualizado 18/9/2008 16:41:58 CET

Subratlla que el "potent" sector serveis "ens dóna el coratge suficient per poder sortir bé d'aquesta difícil situació econòmica"

PALMA DE MALLORCA, 18 de setembre (EUROPA PRESS)

El president del Govern, Francesc Antich, va llançar avui un "missatge de confiança" als ciutadans i als sectors econòmics, perquè totes les institucions i els agents socials "faran pinya i treballaran junts amb totes les energies i en la mesura de les seves possibilitats" per pal·liar al màxim els efectes de la "difícil situació econòmica que tenim". "És fonamental que tot el món contribueixi, perquè si es perd la confiança, empitjorarà la situació de dificultat", va advertir.

Antich va fer aquestes declaracions després de la constitució de la Taula de Seguiment de l'Economia Balear, presidida per ell mateix i integrada per 41 membres pertanyents a les onze Conselleries del Govern, els Consells Insulars, ajuntaments, associacions empresarials, sindicats, caixes d'estalvis, el Consell Econòmic i Social, el Cercle d'Economia de Mallorca, la FELIB, el Consell de Consum de Balears i les Cambres de Comerç.

El president de l'executiu va subratllar que l'objectiu principal d'aquesta Taula, que es reunirà una vegada al mes i que complementa la Taula del Pacte per la Competitivitat, és la "reactivació econòmica" i donar resposta als efectes que es derivaran de la crisi econòmica, amb la finalitat de "disminuir-los" i atendre, sobretot, els aturats i les persones que es queden sense cap tipus de prestació econòmica.

Tot i això, Antich va remarcar que el fet de què el sector serveis sigui a Balears "molt potent, emprenedor, dinàmic i valent, ens dóna el coratge suficient per, entre tots, poder sortir bé d'aquesta situació de dificultat econòmica estant al costat dels treballadors que es quedin sense ocupació i de les empreses que tinguin dificultats".

"El fet que que totes les institucions i agents econòmics ens seiem a la Taula de Seguiment de l'Economia Balear per buscar les millors línies d'actuació, és el que dóna confiança a la gent, que veu que estem al seu costat", va recalcar, i alhora va destacar que a l'actual escenari, el turisme i el R+D+I juguen un paper "molt important", tenint en compte que aquesta situació de dificultat "cal convertir-la en una oportunitat per millorar el producte".

Per això, va recordar que el Govern incrementarà les ajudes econòmiques a les Petites i Mitjanes Empreses, mantindrà les inversions públiques en els pròxims Pressupostos, tractarà d'"unificar criteris" en matèria d'inversions amb altres institucions i "agilitarà la burocràcia perquè l'empresari que vulgui crear riquesa i generar llocs de treball no trobi obstacles, sinó facilitats".

D'altra banda, va informar que a la Taula de Seguiment constituïda aquest matí, les institucions i els agents econòmics i socials que participen podran presentar iniciatives noves davant les Conselleries de Presidència o Economia, amb la finalitat de què se sumin al paquet de mesures que ell va plantejar en el ple del Parlament, celebrat el passat 29 de juliol, entre les quals destaquen els 284 milions d'euros que es destinaran a crèdits per donar sortida a inversions, fet que suposa una injecció de liquiditat a empreses i permetrà a l'executiu pagar deutes deixades pel passat Govern.

"LA PRIORITAT ÉS RECOLZAR ELS ATURATS"

"Les mesures proposades en la Cambra autonòmica van tenir una bona acollida entre els agents socials i econòmiques, tot i que es poden arribar a millorar", va admetre, i alhora va insistir que la seva prioritat serà recolzar als aturats, per a la qual cosa, l'executiu aportarà 10 milions d'euros, amb la finalitat de contractar a 1.000 desocupats dels sectors en declivi per projectes d'interès general (mediambiental, cultural i social) mitjançant la seva requalificació professional.

A més, entre les mesures anunciades per Antich al Parlament, ressalta l'ajuda econòmica de 350 euros que oferirà el Govern a 4.000 aturats de les Balears, durant els tres primers mesos de recerca de treball, amb la finalitat de reforçar el Pla Extraordinari d'Orientació, FP i Inserció Laboral, complementant així les ajudes de l'Estat.

Respecte al turisme, va subratllar que es portaran a terme actuacions a "més curt termini", com la regularització de les places turístiques i l'impuls del Turisme Social Europeu, que, segons la seva opinió, serà "essencial" per a la desestacionalització i la millora del producte turístic de Balears. A més, va afegir que també es duran a terme accions a "més llarg termini", com la reconversió de la Platja de Palma.

Finalment, Antich va afegir que aquestes mesures han d'anar acompanyades d'una inversió privada per part del sector hoteler i l'oferta complementària, a causa que, segons va recordar, actualment, l'economia de les Balears "se suporta bàsicament en el sector serveis, gràcies al fet que existeixen empreses molt capitalitzades".