Comitè d'Empresa d'SFM afirma que l'acord amb l'empresa "no està a prop" i anuncia aturades puntuals l'agost


Actualizado 20/7/2009 17:20:59 CET

PALMA DE MALLORCA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Comitè d'Empresa de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), Alejandro Hoyas, ha afirmat avui que no s'entreveu el fi de les negociacions amb l'empresa i per tant l'acord "no està a prop", en entendre que l'empresa "es nega" a atendre les seves demandes d'incorporar 15 mecànics de manera progressiva, pel que ha afegit que els trens que circulen per la xarxa ferroviària de Mallorca ho fan en condicions "segures però no desitjables".

En aquest punt, Hoyas ha destacat que l'empresa "ha reconegut que la seguretat deixa molt a desitjar" i ha afegit que SFM ha "apadassat" les deficiències denunciades pels treballadors posant en els trens nous vidres en les sortides d'emergència, martells i extintors. Unes mesures que el Comitè d'Empresa considera insuficients i que no s'ajusten a les seves demandes, raó per la qual durant el mes d'agost podrien produir-se aturades puntuals com les convocades els dies 1 i 7 de juliol.

En declaracions als mitjans, Hoyas ha avançat que dimecres el Comitè d'Empresa es reunirà amb la direcció, a partir de les 10.00 hores, a la seu d'SFM, a Son Rullan, una reunió que es preveu "llarga i intensa".

En aquest sentit, el president del Comitè va incidir que "seria desitjable que la reunió comptés amb la presència de gent externa de l'empresa", com és el cas de personal de la Conselleria, ja que "seria més fàcil desbloquejar el tema, com més aviat, des de dalt". Així, ha matisat que alguns punts segueixen sent "innegociables" per a l'empresa, com és el cas del personal de mecànica.

CONTRACTACIÓ MITJANÇANT CONVOCATÒRIA PÚBLICA

Pel que fa a la contractació d'aquests treballadors, va incidir en què hauria de fer-se a través d'una "convocatòria pública d'ocupació neta perquè entre gent amb un sou digne i no amb contractes escombraries, tal com succeeix actualment amb les subcontractes".

Fins fa dos anys, segons ha remarcat, els mecànics eren contractats directament per SFM, el que va permetre tenir els trens "perfectes", de manera que "si cometien una imprudència s'arriscaven que els despatxassin i, per tant, eren els primers interessats a fer un treball de qualitat".

Tot i això, ha informat que actualment aquest treball el realitza una empresa subcontractada, que factura per tren reparat i que té treballadors amb contractes temporals, que perceben sous "molt baixos".

Alhora, va incidir en què aquests nous contractats tindrien un treball "assegurat" durant tot l'any, a diferència del que passa amb els 10 nous treballadors, entre enginyers i advocats, que pretén contractar de manera directa la Conselleria, malgrat que aquestes noves incorporacions "no estan justificades en una càrrega de treball".

AVUI, VAGA DE 24 HORES

La vaga de 24 hores convocada per avui i que va arrencar a les 10.00 hores està sent secundada pel 50 o el 60 % dels treballadors d'SFM, segons va estimar Hoyas, que ha indicat que això equival a un centenar de treballadors. L'empresa compte amb de 220 treballadors.

Hoyas, a més, ha recordat que durant el dia d'avui funcionaran uns serveis mínims del 50% habilitats per la Conselleria de Mobilitat, que cobriran sobretot les hores puntes, amb l'objectiu que els ciutadans puguin acudir a les seves destinacions sense grans retards, però amb menys freqüències de l'habitual.

Així, com a exemple, Hoyas ha explicat que el tren que fa el recorregut Palma-Manacor sortirà a les 14.00 hores de la capital balear, i no haurà una altra sortida fins a les 16.00 quan, quan en dies normals part cada mitja hora.

Per la seva banda, el servei de metro tindrà una freqüència de 45 minuts entre les 7.00 hores i les 20.30 hores, mentre que entre les 20.30 i les 21.52 hores la freqüència serà de 60 minuts.