El Consorci de la Platja de Palma suspèn el Pla de Reconversió Integral per la falta de consens


Actualizado 15/11/2010 18:02:19 CET

Nájera no es platea dimitir

PALMA DE MALLORCA, 15 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Consorci de la Platja de Palma ha decidit suspendre el Pla de Reconversió Integral (PRI), aprovat de manera inicial el mes d'agost passat, per "la falta de consens" entre partits i institucions, amb la finalitat d'analitzar les al·legacions presentades al projecte i recuperar l'acord per aprovar un nou document urbanístic.

Per aquesta raó, amb la retirada del pla ha quedat aixecada la suspensió de llicències que afectava a aquells establiments turístics que tenien previst fer obres de modernització d'acord amb la llei creada per tal efecte i que fins a aquest moment interferia amb el PRI.

Així ho ha manifestat aquest dilluns la consellera de Turisme i Treball, Joana Barceló, en una roda de premsa on, a més ha assegurat que el Pla d'Acció Integral (PAI), al qual s'emmarcava el document urbanístic que s'ha retirat, segueix vigent.

Segons Barceló, el PAI permetrà que els ciutadans puguin visualitzar el pla de millora de la Platja de Palma, mitjançant les intervencions que se'n vagin fent, i que, així, aquests vegin un "compromís polític molt gran" amb el projecte.

En altres paraules, ha assenyalat que la suspensió de la tramitació del PRI, aprovat inicialment, suposa una parada en el projecte amb la finalitat de recuperar el consens entre institucions i partits polítics, però que, de cap manera, es renúncia al plantejament estratègic que preveu convertir aquesta zona en un "destí turístic de primer ordre", que aposti per la sostenibilitat.

D'aquesta manera, la titular de Turisme ha enviat un missatge de "continuïtat" del pla de reforma d'aquesta zona, que té un "ferm suport polític-institucional" i al qual es plantegen un total de 29 programes i 98 actuacions, una de les quals és el PRI que s'ha retirat, i que algunes s'han executat durant aquest any i altres es preveu ho faran el 2011.

Barceló, a més, ha puntualitzat la importància que el Pla d'Acció Integral continuï per garantir la inversió de 127 milions d'euros que es té de pressupost per al 2010.

Alhora, aquest dilluns la Comissió polític-institucional de la Platja de Palma debatrà sobre la proposta d'actuacions que es portaran a terme el pròxim any i que s'emmarquen al PAI. També estudiarà totes les al·legacions que s'han presentat al document urbanístic.

D'altra banda, la consellera ha apuntat que veu "difícil" que es pugui aprovar de manera inicial un nou Pla de Reconversió Integral abans de les pròximes eleccions autonòmiques, a causa del volum d'al·legacions presentades i al treball que comportarà el procés de recuperació del consens.

1.335 AL·LEGACIONS PRESENTADES AL PRI

La gerent del Consorci de la Platja de Palma i comissionada del Govern, Margarita Nájera, qui ha descartat que vagi a presentar la seva dimissió, ha considerat "molt importants" les 1.335 al·legacions presentades ja que permeten al consorci disposar de l'opinió dels ciutadans i institucions per escrit, amb la qual es podrà treballar per plantejar un nou document urbanístic més consensuat.

Nájera també ha aclarit que algunes d'aquestes al·legacions van a requerir una "relació activa" amb els qui les van presentar, ja que alguns estan disposats a negociar la compensació per la seva propietat amb el Consorci.

Per la seva banda, el director de Planificació Urbanística d'aquesta empresa pública, Joseba Dañobeitia, ha asseverat que aquest treball d'analitzar i contestar cadascuna de les al·legacions "porta els seus ritmes" per la qual cosa no ha concretat una data en la qual es pugui preveure acabi aquest procés.

Cal destacar que de totes les al·legacions, el 80,3%, un total de 1.072, han estat presentades per particulars, mentre que el 7,4% (99), eren de comerciants i l'altre 7% (94) d'hotelers.

Les restants han estat presentades, de més gran a menor número, per associacions (26), comunitats de propietaris (19), empresaris (12), administracions (6), partits polítics (5) i sindicats (2).