CRE confirma que Balears entra en recessió, tot i que amb menys caiguda del PIB que la del Govern (-0,4%)


Actualizado 2/7/2009 15:44:06 CET

Antoni Riera considera preocupant el descens del -6,9% en l'afiliació a la Seguretat Social (-6,9%) mentre la població activa de les illes creix un 3,2%

PALMA DE MALLORCA, 2 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Centre de Recerca Econòmica (CRE) ha confirmat que Balears va entrar en recessió econòmica al final del segon trimestre, tot i que amb un descens del producte interior brut (PIB) menys acusat que el que apunta el Govern, que per als primers tres mesos de l'any va establir en un -1,5%, respecte del -0,4% que apunten els investigadors d'aquesta entitat impulsada per 'Sa Nostra' i la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Aquest és l'aspecte més destacatable de l'Informe de Conjuntura Econòmica presentat avui pel director del CRE, Antoni Riera, a la seu de la caixa d'estalvis a Palma, i que prova que Balears "està absorbint millor l'impacte de la crisi internacional", segons la lectura que ha fet, amb caigudes menys accentuades que altres països i que el conjunt de l'estat espanyol, que a final de març registrava un PIB del -3 %.

Riera, qui va treure importància al fet que els índexs de Govern i CRE no coincideixin, perquè es deu al fet que "usem models i sèries diferents", es va centrar que els indicadors d'evolució econòmica "estan millorant", com prova que el descens atribuït al segon trimestre ha estat del -0,3%, mentre que ahir el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, ha apuntat que "segueixen deteriorant-se" en una reunió amb els mitjans de comunicació.

A la presentació de l'informe de conjuntura, el director del CRE ha considerat especialment preocupant el descens en l'afiliació a la Seguretat Social (-6,9%) i, en general, la situació del mercat laboral balear, que està molt afectada per la caiguda de l'activitat en tots els sectors productius --especialment la Construcció-- i perquè, al mateix temps, està creixent la població activa (3,2%) de les illes.

Així, la destrucció d'ocupació ve mantenint-se de manera ininterrompuda des del segon trimestre del 2007 i, des d'aleshores fins al mes de maig passat, s'ha perdut un -7,8% del total de l'afiliació. Amb una taxa d'atur que ja voreja el 20 % (19,8%), que Antoni Riera va qualificar d'"històrica", que s'acarnissa especialment en el col·lectiu de residents immigrants, ja que, en el seu segment, supera el 32,3%, mentre que el registre en la Seguretat Social ha caigut fins al -11,3%.

La lectura que realitza el CRE d'aquesta situació és que el mercat laboral és un dels canals que més està propagant la recessió econòmica, ja que està imposant un fort descens en el consum després d'anys de gran demanda --les famílies de les Balears són de les més endeutades d'Espanya-- i, com prova d 'això, ha apuntat a la matriculació de vehicles, en caiguda lliure des de principis del 2008 i que, a l'últim any i mig, s'ha situat en un -57,2%. Per part seva, les vendes al detall es van reduir un -14%.

REFORMA DEL MERCAT LABORAL

Davant d'aquesta situació, Riera va reclamar una "reforma profunda" del mercat laboral, a fi d'aconseguir repuntar als índexs d'evolució econòmica en aspectes tan importants com la competitivitat i la productivitat, per a la qual cosa, que cap plantejar-se com "repte" una "transformació" o "adaptació contínua" del sistema econòmic, social i ambiental de les illes. Perquè la realitat és que, tant en el turisme com en la construcció, cada vegada cal fer majors esforços per obtenir els mateixos resultats.

Respecte a aquesta qüestió, el director del CRE ha considerat que s'hauran de prendre mesures importants en les plantilles de les empreses i no ha descartat que es pugui arribar a les illes a situacions com la que s'ha assolit a l'aerolínia britànica British Airways, on alguns directius deixaran de percebre parts de les seves nòmines, milers de treballadors han acceptat no cobrar la paga extra i altres passaran a treballar a jornada parcial.

A fi d'oferir també alguna dada positiva, Antoni Riera es va referir en la seva presentació de l'informe de conjuntura a "necessari ajust" que estan experimentant els preus de consum, que se situa al 0,7%, mentre que a la resta del país és del 0,9%. També ha assenyalat que l'endeutament familiar "es comença a estabilitzar", amb un increment del 2,9% en la renda familiar bruta disponible.

un incremento del 2,9% en la renta familiar bruta disponible.