L'Ajuntament de Palma congela l'Impost sobre Béns Immobles per fer front a la crisi


Actualizado 17/6/2009 17:24:51 CET

PALMA DE MALLORCA, 17 Jun. (EUROPA PRESS) - -

L'alcaldessa de Palma, Aina Calvo, ha anunciat avui que l'Ajuntament renúncia a actualitzar el Cadastre "en el pitjor moment que hem conegut de la crisi econòmica", de manera que no es veurà augmentat l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) per als ciutadans de Palma mentre es prolongui aquesta situació econòmica adversa.

La sala de plens de l'Ajuntament acull avui la primera sessió del debat de l'Estat de la Ciutat, en què l'alcaldessa va centrar el seu discurs en la crisi econòmica i en les mesures anticrisi que preveu portar a terme l'executiu municipal en els pròxims mesos. En aquest context, va anunciar l'aprovació el pròxim ple municipal d'un Pla d'austeritat, a fi de compensar "el descens dels ingressos tributaris per a les arques municipals".

Calvo va qualificar la decisió de congelar l'IBI de "difícil i dolorosa" perquè deurà traduir-se en una política d'"austeritat pressupostària" els anys vinents, que serà de "difícil gestió", alguna cosa del que "tots som conscients", tot i que ha afegit: "estic segura que és la millor decisió que podem prendre", va sentenciar.

També en aquest àmbit de mesures anticrisi la primera edil va anunciar una "disminució de les traves burocràtiques" perquè l'activitat dels empresaris pugui ser "més àgil", i poder donar celeritat a les llicències urbanístiques que concedeix el consistori. En aquest sentit, ha assenyalat que el repte per a aquest any serà "aconseguir agilitar les llicències perquè obrir un negoci a Palma sigui més fàcil i ràpid".

A més, ha indicat que s'en els pròxims mesos obriran noves oficines amb finestreta única dedicada als emprenedors per poder tramitar la sol·licitud de llicències amb major agilitat. A més, va anunciar que el consistori treballa en la proposta d'unificar en un acte únic les llicències d'obres i les d'ocupació de la via pública per donar major diligència la burocràcia en el sector de la construcció.

FUTURES ACTUACIONS

D'altra banda, pel que fa a les futures actuacions dins del model de 'nova ciutat' que té previst desenvolupar l'equip de govern, Calvo va posar èmfasi en el tramvia de la badia de Palma, que, segons ha dit, "comportarà una inversió important per a la qual esperem una l'aportació del Govern espanyol".

En tot cas, ha precisat, serà una inversió "inferior a qualsevol metro" i representarà una "millora de la ciutat i un repte per als ciutadans". Tot i això, ha advertit: "no ho acometrem mentre no estigui resolt el problema dels accessos de Palma". "Sabem que per al Consell de Mallorca aquesta és una prioritat, però no desaprofitarem cap ocasió per insistir que ho resolgui (el tema dels accessos) com més aviat".

En matèria turística, la primera edil ha apuntat la conveniència d'avançar per diversificar el producte i la desestacionalització de l'arribada de visitants, tal com, ha recordat, s'ha fet durant aquest any a l'establir una aliança promocional amb les ciutats de Bilbao i Sevilla que "ens permet reforçar l'oferta de cap de setmana".

Alhora, ha destacat la posada en marxa del Pla de Rehabilitació de la Platja de Palma, que compte per a aquest amb un pressupost de 7 milions d'euros, i la construcció del Palau de Congressos, un projecte que "té el suport de tots els agents econòmics i socials més representatius".

Pel que fa a inversions en les barriades de la ciutat, Calvo va esmentar la reforma dels mercats de Santa Catalina i Camp Redó, actuacions en els patis de 14 col·legis públics, l'adequació de zones de joc per als menors, així com la millora de la neteja i el proveïment d'aigua en diversos punts de la ciutat.

En aquest sentit, es va referir a la primera fase de la rehabilitació dels habitatges socials de Camp Redó, que ha iniciat els seus primers passos. "Sens dubte, hem de fer més esforços en la millora d'informació i la comunicació amb les persones afectades perquè un esforç municipal que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones mai pot generar confusió, ni preocupació, ni desconfiança", va argumentar.

A l'àmbit de la mobilitat, ha destacat la promoció "històrica" de l'ús de la bicicleta a la ciutat, que permetrà disposar a l'acabar l'any d'una xarxa de carrils que farà possible l'entrada en funcionament del sistema de lloguer de bicicletes públiques, una actuació que va emmarcar en una nova "cultura de la mobilitat" que s'ha permès la creació de 1.200 places d'aparcaments dissuasoris a la ciutat, tots ells gratuïts.

Finalment, ha remarcat l'esforç municipal per lluitar contra la crisi, que s'ha traduït en un increment del 46 % de les ajudes econòmiques destinades a les famílies en situació de necessitat. Aquesta actuació s'ha portat a terme en col·laboració amb la Conselleria d'Afers Socials, Promoció i Immigració, que ha permès també la construcció de sis nous centres de dia i una residència per a persones grans a Ciutat Jardí.