Estaràs proposa a Antich una retallada de 4 Conselleries que suposaria un estalvi de 4 milions d'euros


Actualizado 20/4/2009 16:14:56 CET

PALMA DE MALLORCA, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del PP Balear, Rosa Estaràs, va llançar avui una proposta de reestructuració del Govern que preveu, entre d'altres aspectes, la disminució de quatre de les catorze Conselleries que compte l'executiu, mesura que segons ha afirmat suposaria un estalvi de 4 milions d'euros, ja que es reduiria la despesa de 74 alts càrrecs públics.

Així ho va revelar avui Estaràs, qui va estimar aquesta proposta en un estalvi del 28% i va propugnar que aquest percentatge de reducció també s'apliqués a les empreses públiques, entitats o consorcis. Aquesta última iniciativa permetria estalviar 10 milions d'euros i, per tant, va detallar que hauria al voltant de 15 milions per "destinar als ciutadans" i pal·liar els efectes de la crisi econòmica.

Les Conselleries més afectades serien, entre d'altres, les d'Afers Socials, que s'uniria al costat de la de Presidència; la de Joventut i Esports -Joventut passaria a estar a Afers Socials i Esports al costat de Turisme-. Alhora, les de Mobilitat i Habitatge passarien a unir-se en una única Conselleria de Foment, aliança que també es produiria entre els departaments de Treball i Interior.

Tot i això, la proposta del PP també suposa l'eliminació de quatre secretaries generals i 19 Direccions Generals, així com una reducció en les campanyes de promoció de l'Executiu balear, i una "congelació" de totes aquelles plantilles que no siguin de les àrees socials, educatives o sanitàries.

Estaràs ha subratllat que el Govern hauria de ser el primer en "estrenye's el cinturó" tal com sol·liciten que faci la població, a més, ha remarcat que altres comunitats com Madrid, Galícia o Castella-la Manxa poden governar amb 10 Conselleries, de manera que Antich també deuria fer-ho.

CONSELLERIES PER "RESPECTAR L'EQUILIBRI DE PODER"

Així, la presidenta va posar èmfasi que les 14 Conselleries amb les quals compte actualment l'Executiu autonòmic no es van crear per "servir millor als ciutadans" sinó per "respectar l'equilibri de poder" entre els socis de Govern.

Estaràs va exigir al màxim representant del Govern "serietat i rigor" perquè aplic aquesta proposta de retallada "com ha fet la resta de governs autonòmics" i ha destacat que aquesta nova agrupació de departaments té "sentit comú i respon a l'interès general", alguna cosa del que, ha considerat, manca el present model de Conselleries.

Preguntada sobre el nombre d'empreses públiques durant el període en el qual el PP estava al capdavant de l'Executiu balear, la popular va incidir que durant aquest temps no existia l'actual crisi econòmica ja que "creixíem al 3%" ja hi havia una destacable creació d'empreses. Així, ha remarcat que la situació actual és "absoluta i radicalment diferent".

Amb la proposta popular la hipotètica Conselleria de presidència i Afers Socials assumiria les Direccions Generals de Relacions Institucionals i Parlament, Comunicació, Advocacia, Coordinació i Projectes, Immigració, Cooperació, Dependència i Planificació, Família i Menors i Joventut. Mentrestant, la de Turisme i Esports s'ocuparia de les Direccions de Promoció Turística, Planificació i Esports.

A més, la Conselleria de Foment tindria quatre Direccions Generals -Habitatge, Obres Públiques, Transport i Mobilitat, i Ordenació del Territori- i la de Treball i Interior tindria cinc -Treball, Formació, Salut Laboral i Planificació, Funció Pública; i Emergències i Interior-.

CAP CANVI EN AGRICULTURA I PESCA

Tot i això, la resta dels departaments, a excepció de la Conselleria d'Agricultura i Pesca, també patirien canvis substancials en el seu organigrama a causa de a la supressió de secretaries i de Direccions Generals.

Estaràs ha remarcat la responsabilitat tant d'Antich com del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a l'hora de no pal·liar els efectes de la crisi i errar al "diagnòstic i en la recepta" de la situació econòmica. Alhora, ha apuntat que a Balears s'uneix la crisi interna del hexapartit, els quals no desenvolupen "projectes coherents" per pal·liar la crisi i a més la "crisi parlamentària", ha conclòs.