AMPL.-Govern destina 24 milions d'euros a impulsar l'ocupació de 10.000 aturats, sobretot, joves i majors de 45


Actualizado 28/12/2010 18:04:41 CET

PALMA DE MALLORCA, 28 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Govern destinarà 24 milions d'euros a tres programes que es posaran en marxa el mes de febrer vinent i que tenen com fi impulsar l'ocupació de 10.000 aturats de Balears, especialment, joves i desocupats de llarga durada majors de 45 anys, segons ho ha anunciat aquest dimarts el president de l'executiu balear, Francesc Antich.

Així doncs, aquestes mesures per a l'impuls de l'ocupació juvenil i la reactivació i inserció laboral se centren en tres programes: el primer, de reactivació laboral; el segon, dirigit a joves; i el tercer, per a la promoció de l'ocupació mitjançant tècnics que s'encarregaran de mediar entre desocupats i empreses.

Segons ho ha manifestat Antich, aquestes iniciatives estan dirigides, sobretot, "als col·lectius que més han patit l'efecte de la crisi", això és, els joves sense formació i els desocupats de llarga durada que tenen més de 45 anys i han esgotat les prestacions. Concretament, aquest últim col·lectiu és un "grup d'atenció preferent".

La meta que pretén arribar al Govern amb aquestes mesures és que "les noves oportunitats de treball les ocupin aquells que estan aturats". Per al president, això passa per formar als desocupats per adaptar la seva capacitació professional als nous perfils demandats per les empreses.

En aquest sentit, Antich ha insistit que és "imprescindible" que aquestes mesures, que preveuen es posaran en marxa en febrer de 2011, tinguin l'"ingredient" de la formació amb el "compromís" de la contractació per part de les empreses. Per aquesta raó, ha demanat que aquestes s'impliquin amb les línies d 'actuació del Govern per aprofitar el "potencial laboral" que existeix a Balears.

Per la seva banda, la consellera de Turisme i Treball, Joana Barceló, ha asseverat que els tres programes per facilitar l'ocupació d'aturats pretenen donar resposta als "reptes estructurals" del mercat laboral balear mitjançant el "complement de la formació".

UN SALARI DE 452 EUROS PER A ATURATS MAJORS DE 45 ANYS PER FORMACIÓ

Així doncs, el Programa Reactivació Laboral tindrà una inversió de 20 milions d'euros i es divideix en dues línies actuació destinades a aturats de llarga o molt llarga durada majors de 45 anys, i amb càrregues familiars.

Amb la primera d'aquestes línies, 'Reincorpórate', que té un pressupost de 14 milions d'euros, el Govern preveu beneficiar a 3.000 desocupats mitjançant la seva contractació per part de les Corporacions locals per un període de sis mesos al qual es combina el treball amb la formació. L'objectiu d'aquesta iniciativa, segons Barceló, és millorar l'ocupació d'aquestes persones.

La vessant 'Salari d'inserció', pressupost de la qual és de sis milions d'euros, preveu l'ocupació de 1.000 aturats oferint-los un salari de 452 euros -el 85% de l'Indicador públic de renda d'efectes múltiples- perquè realitzin cursos de formació, i que, així, la falta de rendes no sigui una obstacle per a la seva requalificació professional.

INCENTIUS A LES EMPRESES PER A LA CONTRACTACIÓ DE JOVES

El Programa de Joves tindrà una inversió aproximada de 3,5 milions d'euros i preveu arribar a 3.000 persones pertanyents a aquest col·lectiu mitjançant quatre línies d'actuació. Segons Antich, "els joves són els que més han patit la crisi", i això és evident amb la caiguda de més del 50% de la seva ocupació. També, s'estan veient afectats per condicions de temporalitat i precarietat més acusades.

La primera mesura, 'Joves formats', té com a objectiu incentivar els contractes, de 12 mesos de durada com a mínim, per a la formació de joves en atur, de 20 a 25 anys, i, amb això, donar una segona oportunitat perquè aquests reprenguin la seva formació. Per a això, el Govern oferirà un incentiu econòmic a les empreses per garantir que el sou assoleixi el Salari Mínim Interprofessional.

En segon lloc, amb 'Joves Professionals', es fomentarà la contractació en pràctiques durant 12 mesos de joves universitaris o titulats en Formació Professional mitjançant el pagament de 2.500 euros per cada jove contractat.

La línia 'Joves en relleu', dirigida a desocupats menors de 30 anys, té com fi fomentar l'ocupació d'aquest col·lectiu per rellevar a treballadors que assoleixen l'edat de jubilació, així com incentivar la seva contractació indefinida. Per aquesta raó, l'empresa rep un incentiu de 2.500 euros, si el contracta durant 12 mesos, i de 5.000 euros si ho converteix en indefinit.

Finalment, 'Joves estables', també dirigida a aturats de menys de 30 anys, subvenciona a l'empresa amb 4.000 euros, si contracta inicialment de manera indefinida a un jove de 16 a 29 anys. Així, el Govern impulsa la incorporació estable al mercat laboral d'aquest col·lectiu. Una segona línia, incentiva amb 1.500 euros la transformació en contractes indefinits aquells que són formatius, de relleu, d'anticipació de l'edat de jubilació o d'interinitat.

UNA "CAMPANYA DE XOC" PER AUGMENTAR LA COL·LOCACIÓ D'ATURATS

La incorporació de 19 promotors de l'ocupació a la xarxa del SOIB

que es dedicaran a posar en contacte a aturats i a empreses, és l'última iniciativa del Govern balear. Amb això, es pretén col·locar a 3.000 desocupats i aquesta mesura té una dotació de 609.500 euros.

Aquest últim programa és una "campanya de xoc", segons Barceló, en què aquests promotors aniran "porta a porta" per les empreses oferint una cartera de serveis dirigida a conèixer de primera mà les seves necessitats i facilitar la contractació.

Alhora, es detectaran les empreses que tenen capacitat per contractar més personal i se subvencionarà la formació d'aquests nous treballadors a canvi d'un compromís de contractació.

S'ESTÀ "A LES PORTES D'OBRIR EL CREIXEMENT ECONÒMIC" A BALEARS

El president de l'Executiu balear ha incidit en la necessitat de posar en funcionament polítiques actives d'ocupació d'aquest tipus perquè, ara mateix, les Illes Balears estan "a les portes d'obrir el creixement econòmic", que es preveu assoleixi el 0,6% el 2011.

En aquesta línia, la titular de Turisme i Treball ha remarcat que amb les mesures anunciades es donarà resposta a la necessitat de contractació que tenen avui dia les empreses de l'arxipèlag. A causa dels canvis estructurals de l'economia, és "necessari" oferir als aturats una formació que els doni "més capacitat" per a la seva ocupació, ha tancat.