El Govern promocionarà la lectura en les sales d'urgències dels hospitals repartint llibres gratuïts


Actualizado 20/4/2009 16:08:47 CET

Pretén incrementar l'índex de lectura de les illes, on el 43,3% de la població reconeix que no llegeix mai o gairebé mai un llibre

PALMA DE MALLORCA, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

El director general de Cultura, Pere Joan Martorell, ha avançat avui que a partir de l'estiu o del mes de setembre, el Govern promocionarà la lectura en les sales d'urgències dels hospitals de Balears amb el repartiment de llibres de butxaca gratuïts en els que personatges famosos, com el tenista manacorí Rafa Nadal o la cuinera Paquita Tomás, entre d'altres, narraran les seves experiències personals.

Així ho ha informat Martorell a Europa Press, minuts després de presentar la trentena d'actes i activitats organitzades per la Conselleria d'Educació i Cultura entre els dies 20 i 26 d'abril, amb motiu del Dia Internacional del Llibre, que es farà dijous que ve.

Martorell ha explicat que ja ha començat a parlar amb escriptors de l'arxipèlag perquè s'encarreguin d'escriure petites històries de ficció, així com les experiències vitals d'alguns personatges rellevants de Balears, com Nadal, qui encara ha de confirmar la seva voluntat de participar en aquest projecte, que pretén incrementar l'índex de lectura de les illes, a causa que gairebé la meitat de la població (43,3 %) reconeix que no llegeix mai o gairebé mai un llibre, respecte del 56,7% que es declara lector.

Així es desprèn de l'enquesta feta el 2008 i emmarcada en el Pla de Foment de la Lectura de la Conselleria d'Educació i Cultura, destinat a incrementar els índexs lectors entre els ciutadans de Balears, tenint en compte que aquesta Comunitat registra un dels índexs de lectura de llibres més baixos de tot l'Estat.

El director general de Cultura va atribuir aquesta situació a l'accés "fàcil i directe" al mercat laboral, gràcies a l'activitat turística, que ha provocat un "abandonament prematur" dels estudis per part d'un gran nombre de joves de l'arxipèlag.

En aquesta línia, ha apuntat que això ha suposat un menor índex de lectura a les illes, ja que sempre s'ha unit l'hàbit de llegir a l'àmbit educatiu, tendència que, segons la seva opinió, cal començar a canviar, amb la finalitat de vincular l'educació i els llibres al foment de la cultura.

D'aquesta manera, Martorell ha assenyalat que els estudiants han d'entendre que la cultura global no és alguna cosa "rar o estrany", sinó alguna cosa "vinculat a la realitat diària i quotidiana", si bé ha dit que caldrà esperar que les generacions actuals interioritzin aquesta idea, de cara que considerin la lectura un acte quotidià per augmentar els seus coneixements.

"EDUCACIÓ, INFORMACIÓ I INTEL·LIGÈNCIA"

"El llibre és un element transmissor de cultura, que aporta educació, informació i intel·ligència", ha recordat, i alhora va manifestar que l'objectiu del Pla de Foment de Lectura és que, com a mínim, els ciutadans llegeixin anualment més exemplars que actualment, "malgrat que no sigui un llibre per setmana".

Per comprovar els efectes d'aquesta iniciativa, Martorell va anunciar que a final d'aquest any la Conselleria farà una altra enquesta entre la població de les illes i, d'altra banda, va manifestar que alguns ciutadans ja han expressat la seva satisfacció pel repartiment de llibres en el servei públic de tren, en el marc del programa 'Tasta'm', portat a terme en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya.

Concretament, el director general de Cultura ha indicat que des de la posada en marxa d'aquesta iniciativa el novembre de l'any passat, dirigida a fomentar la lectura i promoure la producció editorial en llengua catalana, ja s'han repartit 5.000 exemplars de 16 obres, pel que s'han distribuït un total de 80.000 petits llibres gratuïts amb els primers capítols o extractes de novetats editorials en català.

A més, va anunciar que el Govern va a ampliar la tirada, amb l'objectiu que aquests exemplars arribin també a Menorca, Eivissa i Formentera. Aquesta campanya, que busca "obrir espais de connexió entre els potencials lectors i els escriptors", inclou novetats editorials en diferents gèneres, com narrativa, no ficció, divulgació, poesia i teatre.