Les vendes de cotxes a Balears pugen un 32,5% en la primera quinzena de juliol


Actualizado 16/7/2009 20:01:01 CET

PALMA DE MALLORCA, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

Les matriculacions d'automòbils a l'arxipèlag es van situar en 876 unitats en els quinze primers dies de juliol, fet que suposa una pujada del 32,5% respecte al mateix període del 2008, segons dades de l'Institut d'Estudis d'Automoció (IEA) facilitats a l'Associació Nacional de Venedors de Vehicles a Motor (GANVAM).

Així, Balears és la segona comunitat amb el major increment en el nombre de matriculacions, només supera per Navarra (+62,2%), comunitat pionera en la posada en marxa d'ajudes directes en la compra de vehicles. Per darrera de l'arxipèlag es van situar Extremadura (+28%) i Galícia (+23%), Astúries (+21,5%), Castella-la Manxa (+15,6%), Castella i Lleó (+15,6%), Múrcia (+12,5%) i El País Basc (+9,4%).

Per contra, les compres d'automòbils van continuar registrant comportaments baixistes a les Canàries (-42,5%), Comunitat Valenciana (-40,7%), Madrid (-25,3%), Andalusia (-15,8%), Catalunya (-10,4%), la Rioja (-7,2%), Aragó (-4,5%) i Cantàbria (-1,9%).

Així, el mercat automobilístic comença a recuperar lleument el pols animat per les ajudes directes del Pla 2000-E que han suposat un incentiu econòmic encoratjador per als usuaris, reactivant la mentalitat que "també ara es poden comprar cotxes", i augmentant el trànsit a les exposicions dels concessionaris.

De fet, les matriculacions de cotxes per part dels particulars a Balears -els principals beneficiaris d'aquest pla- van tancar la primera quinzena de juliol amb un creixement del 18,5%, cosa que representa un total de 698 unitats.

Segons el president de Ganvam, Juan Antonio Sánchez Torres, aquestes dades posen de manifest que el pla 2000-E està tenint efecte però no hem d'oblidar un efecte, en certa manera, distorsionador i és que el segon semestre del 2008 es va comportar de manera "molt més negativa" que el primer.

CONJUNT D'ESPANYA

Per la seva banda, a tota Espanya les compres efectuades per part d'empreses de lloguer, sobretot les més petites, segueixen ressentint-se de les restriccions de crèdit per part de les entitats financeres, així com de la caiguda de visitants estrangers. Tot i això, les llogadores a Balears van créixer en la primera quinzena de juliol, amb una pujada del 172,4% i un total de 346 unitats comercialitzades.

Les vendes a empreses no llogadores a Balears mantenen l'atonia de mesos passats i es van situar en 117 unitats a la primera meitat del mes, fet que suposa una baixada del 26,9% respecte al mateix període de l'any passat.