AMPL.- L'IPC puja un 0,2% el maig a Balears i la taxa interanual segueix en xifres negatives i cau un -0,7%


Actualizado 10/6/2009 13:57:39 CET

PALMA DE MALLORCA, 10 Jun. (EUROPA PRESS) -

L'índex de preus de consum (IPC) ha augmentat el maig a Balears un 0,2 % respecte al mes passat i la taxa interanual segueix en xifres negatives i se situa al -0,7 %, segons ha informat avui l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que assenyala que des de començament d'any els preus van pujar un 0,1 % a Balears.

Així, a les illes l'IPC va pujar el maig respecte al mes passat en els grups de vestit i calçat (2,3%), habitatge (0,1%), parament (0,9%), transport (0,7%) i hotels, cafès i restaurants (0,1%). Per contra, els preus van caure de manera important en la rúbrica de medicina (-2,4%), i de manera més moderada en aliments i begudes no alcohòliques (-0,5%), begudes alcohòliques i tabac (-0,2%), oci i cultura (-0,3%) i comunicacions (-0,1%).

En els últims 12 mesos, els preus van caure en gairebé tots els grups excepte en begudes alcohòliques i tabac (3,4%), habitatge (2,4%), parament (1,7%), comunicacions (1,2%), oci i cultura (1,2%) i hotels, cafès i restaurants (0,8%). En canvi, l'IPC s'ha reduït en termes interanuals en aliments i begudes no alcohòliques (-0,5%), vestit i calçat (-1,6%) i de manera molt significativa en transport, on ha caigut un 8,5 %.

Finalment, des de començament d'any (gener-maig del 2009), els preus han caigut en aliments i begudes no alcohòliques (-1,5%), vestit i calçat (-3,4%), medicina (-3%) i en oci i cultura (-0,2%), mentre que han pujat en begudes alcohòliques i tabac (3,1%), transport (1,2%) i ensenyament (1,2%).

En el conjunt del país, l'IPC es va mantenir sense canvis el maig respecte al mes passat, però ha baixat set dècimes en taxa interanual, fins a situar-se al -0,9%, una dècima més que no s'esperava a tenor de la dada avançada de l'IPC harmonitzat (IPCH), que situava la variació interanual dels preus al -0,8%, ha informat avui l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, la inflació ha arribat al maig un nou mínim històric, després d'encadenar el seu desè descens consecutiu. En concret, des de 1961, any en el qual comença la sèrie històrica de l'IPC, mai s'havia experimentat una taxa interanual tan negativa de creixement dels preus.

Aquesta taxa del -0,9%, la tercera consecutiva en valors negatius, contrasta amb l'obtinguda el maig del 2008 (4,6%), un dels mesos en els quals els preus mantenien una sendera ascendent a causa de l'encariment del petroli.

A més, amb aquesta taxa del -0,9 %, la inflació interanual s'allunya dels màxims pròxims al cinc % que ha arribat a durant l'estiu passat, quan els preus van tocar 'sostre' el juliol, amb un IPC del 5,3 %. A partir de llavors, la inflació va començar a baixar.

TAXA NEGATIVA INTERANUAL EN TOTES LES COMUNITATS.

Per comunitats autònomes, la inflació mensual es va comportar de manera diferent. Els preus només van pujar a Balears (+0,2%) i Galícia i Melilla (+0,1%), i han baixat a Madrid, Múrcia, El País Basc, Ceuta (-0,2% en els quatre casos), i a Les Canàries i Extremadura (-0,1%). En les deu regions restants es van mantenir sense canvis.

En taxa interanual, les 17 comunitats espanyoles van presentar ja el maig taxes negatives (l'abril encara havia tres regions on els preus creixien).

Castella-la Manxa ha estat la comunitat que va liderar les caigudes de preus interanuals, amb una taxa del -2%. [Le] va continuar Castella i Lleó (-1,4%), Galícia (-1,3%), Canàries, Cantàbria i Múrcia (-1,2% en els tres casos), Andalusia, Astúries, Extremadura i Navarra (-1,1%) i la Rioja (-1%).

En la mitjana nacional del -0,9% s'ha situat Aragó, mentre que Comunitat Valenciana, amb un -0,8%, i Balears i Madrid (-0,7%) es van quedar a prop. Tancant la taula, amb les taxes negatives més baixes, es troben Catalunya (-0,3%) i El País Basc i Melilla (-0,2%). Ceuta, per part seva, ha registrat un avanç de preus del 0,1% en taxa interanual.