La mare del menor trobat en una maleta a Maó confessa que va ofegar al seu fill en la banyera


Actualizado 29/11/2010 16:11:04 CET

Es descarta que el nen fora esquarterat

PALMA DE MALLORCA, 29 Nov. (EUROPA PRESS) -

La mare del menor trobat mort a l'interior d'una maleta en Binidalí (Maó), Mónica J.F., ha confessat a la policia que ha matat al seu fill ofegant-lo en la banyera al sentir-se "angoixada" i "estressada" per diferents causes, segons ha informat en roda de premsa el cap superior de la Policia Nacional, Bartolomé Campaner, que ha assenyalat el 10 de juliol del 2008 com la data aproximada de la mort del menor, que en aquell moment tenia nou anys.

La dona, de 30 anys i nascuda a Galícia però resident a Maó, ha estat detinguda divendres passat com a sospitosa d'un delicte d'homicidi dolós pel presumpte homicidi del seu fill. En un primer moment, la dona ha declarat que es va trobar al seu plançó mort i que, per por, tenint en compte que es trobava soltera, va decidir no contar-l'hi a ningú i amargar-lo en una maleta, al costat de béns personals del menor, com roba, joguines, revistes i cromos.

La detinguda ha passat aquest dilluns a disposició judicial, amb la finalitat de ser interrogada pel magistrat del Jutjat d'Instrucció número 2 de Maó, que ha decretat el secret del sumari, segons ha informat a Europa Press el delegat insular del Govern a Menorca, Javier Tejero.

La mare ha relatat a la policia que va tenir al seu fill soltera en A Corunya, on residia fins que va començar a mantenir una relació a través d'una xarxa social d'internet amb un home que vivia a Maó a final de 2007. És per aquesta raó que, el març del 2008 va decidir traslladar-se a Menorca i va deixar al nen amb el pare biològic. Pel que sembla, passat un temps es va penedir de la seva decisió i va viatjar a Galícia per retirar-li el nen al pare i deixar-lo amb els avis materns.

Tot i això, els avis han considerat que el nen havia d'estar amb la seva mare i ho van enviar a Menorca per viure amb ella l'1 de juliol del 2008. Mónica J.F. en cap moment havia comptat a la seva parella que tenia un fill i, fins i tot, va arribar a dir-li que els seus pares havien mort. És per aquesta raó que, quan va arribar el menor a l'illa, ha dit al seu nuvi que era el seu nebot i que tan sols anava a quedar-se deu dies amb ells. La policia pensa que, una vegada transcorregut aquest període, és quan s'ha produït el fatal desenllaç.

La portaveu de la policia, Janka Jurkiewicz, ha explicat que, després d'ofegar al menor en la banyera, la mare va introduir el cos en una maleta de grans dimensions (80x60 centímetres) al costat de diversos efectes personals com roba, còmics, un rellotge i un estoig. Més tard va portar la maleta en el seu cotxe i la va abandonar a la zona de Binidalí. Després li va dir a la seva parella que el nen, César J.F, havia tornat a Galícia. Cal assenyalar que el cos no ha estat esquarterat, tal com s'apuntat en un primer moment.

La policia ha resolt l'assassinat gràcies als béns del nen que han estat trobats dins de la maleta, que va aparèixer dimarts passat. La portaveu ha assenyalat que entre els efectes personals es va trobar un còmic set (Naruto, número 28), que gràcies a la col·laboració de l'editorial Glenat es va poder saber que no podia haver estat venut abans del 2007. Alhora, havia un estoig de colors que tenia inscrit, sota una d'una de les gomes, el nom Cesar J.F., si bé els objectes eren molt deteriorats i la lletra no s'apreciava.

Jurkiewicz ha indicat que el Grup d'Homicidis va introduir aquestes dades, al costat de l'edat aproximada del nen (fixada entre 9 i 13 anys i que en la recerca es va ampliar a un rang d'entre 8 i 14 anys) per comprovar si existia alguna denúncia d'un menor desaparegut amb aquestes inicials i aquesta edat a Espanya o l 'estranger.

Al veure que no havia cap correspondència, la policia va descobrir que havia un menor natural de Noia (A Corunya) que s'ajustava a aquesta descripció i que no havia renovat el DNI. Els agents es van posar en contacte amb els avis materns, els qui van dir que el nen es trobava a Menorca amb la seva mare. Tot i això, al parlar amb la mare, aquesta ha declarat que el fill estava a Galícia amb els seus pares i avis del nen. Aquesta incoherència ha estat el detonant que va portar a la policia a detenir a Mónica J.F. divendres passat.

Davant de les evidències i indicis que relacionaven a la mare amb el presumpte crim, aquesta ha confessat finalment i s'ha declarat autora dels fets.

La policia ha apuntat que, després de l'assassinat, la mare va fingir a través d'internet que el nen estava viu i, fins i tot, va arribar a dir als seus pròxims que havia fet la primera comunió el novembre del 2008.

Pel que sembla, la dona no mantenia contacte amb la família de Galícia, els qui havien mandat en alguna ocasió regals per al nen. Els avis no van sospitar en cap moment el que havia passat al pensar que no tenien notícies seves a causa de les males relacions que tenien amb la mare.

Al col·legi del menor, a Galícia, tampoc es va sospitar res perquè s'havia realitzat un trasllat de l'expedient escolar a finals del curs del 2008 per canvi de residència.

La policia ha indicat que la mare no té antecedents de problemes psiquiàtrics. Ara mateix mantenia una relació estable amb el mateix home amb el qual estava quan s'han produït els fets. La dona, que havia treballat com vigilant a l'aeroport de Maó, estava ara mateix en atur.

La policia creu que es tracta d'un assassinat premeditat, ja que la mare ha dit a la seva parella que el nen tan sols anava a quedar-se a Menorca deu dies i després ho ha matat. Alhora, descarten que el nuvi pogués haver estat còmplice dels fets.