El Parlament aprova la Llei de declaració d'interès autonòmic de la construcció del camp de golf de Son Bosc


Actualizado 20/7/2010 17:36:19 CET

PP i UM aconsegueixen tirar endavant aquesta iniciativa, que va comptar amb el vot en contra dels grups que conformen el Govern, PSIB i Bloc

PALMA DE MALLORCA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts la Llei de declaració d'interès autonòmic de la construcció del camp de golf de Son Bosc a Muro, annex al Parc Natural de s'Albufera -amb els vots a favor del PP i UM i el rebuig del Bloc i el PSIB- amb la intenció de donar llum verda a l'execució d'aquesta infraestructura sobre una zona d'alt valor natural. Les esmenes al text presentades pel Bloc han estat rebutjades.

Cap recordar que el Consell de Govern va aprovar el passat 9 de juliol iniciar el procés d'ampliació en 64 hectàrees de la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de s'Albufera a causa del seu valor ornitològic, en previsió que s'aprovés al Parlament aquesta proposició de declaració d'interès autonòmic. Amb aquest procediment, durada del qual pot oscil·lar entre sis i set mesos, es protegeixen diferents zones com la de Son Bosc.

La proposta validada aquest dimarts ha estat presentada pel PP amb l'objectiu de protegir la llicència municipal de construcció amb la qual compte l'esmentat projecte -la qual aquesta impugnada als tribunals- davant de la decisió del Govern d'aprovar un Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) que establís zones protegides a la zona i evités així la construcció del camp de golf, el qual suposaria una "pèrdua irreparable" per al territori, segons ha assenyalat el conseller de Mobilitat i Medi Ambient, Gabriel Vicens.

El conseller ha demanat intervenir al ple per defensar la necessitat de protegir Son Bosc, una àrea que posseeix un gran patrimoni natural avalat per multitud d'informes, tal com ha apuntat Vicens, i destrucció de la qual suposaria "una autèntica aberració".

El titular de Medi Ambient ha criticat que el debat del PP s'hi hagi centrat "exclusivament" en la protecció d'una llicència de construcció "que seria impossible amb les lleis actuals" i no en la d'una zona de tal valor natural.

El diputat del PP Cristóbal Huguet ha subratllat que la finalitat d'aquesta llei no és desprotegir la zona de Son Bosc, sinó assegurar que es respecti la llicència de construcció amb la qual compte aquest projecte. En aquest sentit, ha afegit que l'esmentada llicència ha estat obtinguda de manera "legítima i legal" i ha acusat als socis del Govern de tractar d'obstaculitzar-la amb iniciatives com l'ampliació de les ZEPAS i el PORN.

"LA LLEI ÉS UNA ABERRACIÓ"

El diputat del Bloc Antoni Alorda ha dit, per part seva, que aquesta llei és "una aberració" i "una vergonya" que el Govern deuria d'"impugnar". Segons la seva opinió, el PP està actuant al marge "del món" amb la intenció d'urbanitzar més territori i ha enumerat una sèrie d'informes tècnics i organitzacions que avalen la importància natural d'aquesta àrea.

Així, Alorda ha nomenat un informe que indica que la construcció del camp de golf a Son Bosc significarà que la declaració d'espècie protegida de l'Orquídia del Prat quedarà sense efectivitat. Huguet, tot i això, ha estimat que aquesta espècie pot tornar a créixer en zones que fins i tot han estat cremades, pel que ha opinat que la construcció d'un camp de golf no implicaria necessàriament la desaparició de la mateixa.

El socialista Joan Boned ha destacat la necessitat de posar en valor el territori de l'illa i ha assegurat que Mallorca ja té "més que suficients" camps de golf, concretament 23. En aquesta línia, ha reprotxat els arguments que defensen la construcció d'aquesta infraestructura atenent als interessos turístics de les empreses de la zona. Així, ha apuntat que els practicants d'aquest esport no solen passar més d'un dia en un mateix camp, sinó que van canviant i jugant en llocs diferents durant la seva estada de vacances.