Presten declaració davant el jutge els dos detinguts per emetre presumptament factures falses en el cas Son Oms


Actualizado 18/9/2008 16:18:56 CET

PALMA DE MALLORCA, 18 de setembre (EUROPA PRESS)-

Els dos homes que ahir van ser detinguts, i després posats en llibertat, per haver emès presumptament factures falses en relació amb el cas de corrupció entorn de l'explotació del polígon de Son Oms, a Palma, han prestat declaració aquest matí davant el jutjat d'instrucció número 2 de Palma.

El primer d'ells en prestar declaració ha estat el ciutadà de nacionalitat espanyola T.M.S.J, qui va comparèixer davant el jutge Juan Ignacio López Sola, instructor de la causa, per un espai de temps superior a una hora, entre les 9.30 i les 10.45 hores. Ho va fer acompanyat del seu advocat, Ricard Mesquida, i davant els Fiscals Anticorrupció Juan Carrau i Pedro Horrach.

A la sortida dels jutjats, a la Via Alemanya de Palma, el lletrat de T.M.S.J va eludir fer qualsevol declaració. Alhora, T.M.S.J també va sortir acompanyat d'un altre advocat, Gaspar Oliver.

Alhora, seguidament també ha prestat declaració l'altre arrestat, un constructor d'origen belga que respon a les inicials de J.L., durant un període de temps molt escàs. S'encarrega del seu defensa l'advocat Bernardino Rodríguez.

"ASSUMPTE MENOR"

Rodríguez va eludir fer declaracions als mitjans congregats als jutjats de Via Alemanya, i va recordar que la causa es troba sota secret de sumari. Tot i això, va assenyalar que "tampoc hi ha molt que comptar, amb quant a nosaltres. Si tingués alguna cosa a dir es diria", va explicar.

"En quant a nosaltres la cosa és tan insignificant que no val la pena ni comentar-la" va insistir el lletrat, qui va sostenir que la declaració del seu defensat respon a un "assumpte menor, que no té el menor importància", va remarcar.

Aquestes són les dues primeres persones que queden detingudes en relació amb el cas Son Oms, el cas de presumpta corrupció al voltant a la creació i explotació d'aquest polígon palmesà, en què hi figura com un dels principals imputats el diputat al Parlament d'UM i ex conseller d'Ordenació del Territori en la passada legislatura, Bartomeu Vicens.

La Fiscalia intenta aclarir si T.M.S.J i J.L van ajudar a Vicens en el teixit d'aquest entramat eludint el pagament d'impostos mitjançant l'emissió de factures falses a la seva empresa, Metalumba.

QUERELLA CRIMINAL DE LA FISCALIA

El cas Son Oms va esclatar el passat 29 de maig quan la Fiscalia Anticorrupció va presentar una querella criminal contra Bartomeu Vicens, el també membre d'UM, Maximiliano Morales, i contra l'advocat Jaume Montis pel cas 'Son Oms', que investiga si en el procés de requalificació i urbanització del Polígon Industrial de Son Oms, a Palma, es van cometre delictes de tràfic d'influències, estafes i negociacions prohibides.

El Ministeri Fiscal estudia si el procés de requalificació de Son Oms va donar peu a delictes d'abast milionari, mitjançant la comissió de comissions per les parcel·les requalificades de sòl rústic a urbanitzable. El cas es va desencadenar després de què un empresari i propietari d'una finca, Àngel Ochando, denunciés davant de la Fiscalia que Vicenç i Morals li van exigir comissions d'un 15 per cent del seu solar, que anava a ser requalificat.

La intervenció de la Fiscalia Anticorrupció va provocar la "preocupació" de l'únic partit de l'Oposició, el PP, que fins ara s'ha mostrat caut en les seves declaracions i ha optat per "deixar que la justícia faci el seu treball". Tot i això, admeten els conservadors que el fet de què Vicens estigui imputat en un cas de corrupció "no és una qüestió agradable per ningú, però cal esperar que es resolgui judicialment".

Tot i això, després de portar-se a terme les primeres detencions, el PP ha instat aquest matí el president del Govern, Francesc Antich, a què comparegui públicament per oferir explicacions sobre el presumpte cas de corrupció de Son Oms perquè, segons la seva opinió, si manté el silenci serà "còmplice" del mateix.