Rabasco ingressa a la presó per risc de fuga després de no poder abonar 120.000 euros de fiança


Actualizado 4/12/2008 19:28:08 CET

La Secció Segona de l'Audiència Provincial aprecia un "gens menyspreable" risc de fugida i la defensa al·lega que l'ex edil és "pobre de solemnitat"

PALMA DE MALLORCA, 4 Dic. (EUROPA PRESS) -

L'exregidor d'Agrupació Social Independent (ASI) a l'Ajuntament de Llucmajor, Joaquín Rabasco, condemnat fa poc a sis anys de presó per un delicte de malversació de cabals públics i un altre d'aixecament de béns, va ingressar avui a la presó després que el tribunal de la Secció Segona de l'Audiència Provincial hagi decretat presó provisional per risc de fuga.

En declaracions a Europa Press, l'advocat defensor de Rabasco, Ramón Riutort, va explicar que la Fiscalia anticorrupció havia sol·licitat presó preventiva per a l'ex edil defugible sota fiança de 800.000 euros, tot i que finalment el tribunal, presidit per Eduardo Calderón, va rebaixar aquesta quantitat a 120.000 euros que Rabasco no ha pogut abonar, ja que es tracta d'una quantitat que "ningú porta a la butxaca i que el meu defensat no pot pagar".

Respecte al risc de fuga, el lletrat va manifestar que si durant els últims mesos el també expresident d'ASI no ha fugit, després que el Ministeri Públic sol·licités per a ell 18 anys de presó, "s'anava a fugar ara, amb sis mesos de presó de condemna?". Tot i això, va considerar "legítima" la petició del fiscal anticorrupció, Juan Carrau, i va mostrar el seu respecte a la resolució del tribunal.

Respecte a la fiança carcerària, va assegurar que ara mateix Rabasco "no té res" i va considerar que el fet que pugui abonar-la en els pròxims dies "és un futurible". En aquest sentit, durant la vista celebrada aquest matí en la Secció Segona a petició de la Fiscalia i en què es va adoptar la decisió, va manifestar que el seu defensat és "pobre de solemnitat" i no disposa de béns que pogués fer front al pagament de l'eventual fiança.

Alhora, va apuntar a la inexistència de raons que justifiquessin un agreujament de la situació personal del seu representat, ja que puntualment se n'ha anat presentant a l'Audiència Provincial "a quantes compareixences ha estat citat" i ha complert els requeriments que li han estat efectuats per fer lliurament del passaport.

Davant d'això, ha afirmat que acata la sentència ja que "hi ha unes regles del joc i s'ha produït un criteri que mereix tot el respecte". "És per aquesta raó que no cal determinar que hagi hagut una persecució per part del tribunal", va remarcar Riutort.

MOTIUS EXPOSATS PEL TRIBUNAL

En la seva interlocutòria, el tribunal, compost a més de Calderó pels magistrats Diego Gómez-Regne i Eduardo Ramón Ribas, va exposar en coincidència amb la petició mantinguda per la Fiscalia, que l'acusat no ofereix "suficients garanties de subjecció al procés" i aprecia un "gens menyspreable" risc que durant la tramitació del recurs de cassació presentat davant del Tribunal Suprem contra la condemna a Rabasco, "pogués intentar eludir l'acció de la justícia i fugar-se".

Un risc que la Sala de la Secció Segona va atribuir a la "conducta alcista" de l'ex edil, amb l'"apoderament subreptici de fons públics amb enriquiment personal", que suposa una "major facilitat" de l'acusat per eludir les seves responsabilitats i que "li ha permès beneficiar-se d'una important suma de diners que no ha aflorat i la disposició de la qual i ocultació li permetria executar i materialitzar el seu fugida". En aquesta mateixa línia, va recordar que Rabasco té diversos procediments judicials en curs i que ha viatjat amb anterioritat a Alemanya, de manera que "podria tornar a fer-ho però aquesta vegada per no retornar".

Finalment, el tribunal va atribuir la seva resolució que l'exregidor es troba actualment separat de la seva dona i els seus fills, pel que no té família al seu càrrec i al no tenir vinculacions d'aquest tipus "fa més gran el risc de fuga i possibilita que valori seriosament l'opció d'evadir-se de la justícia". Una circumstància que podria veure's afavorida per la seva condició de policia nacional en situació de segona activitat a causa de "els coneixements dels quals disposa i persones que pogués conèixer de la seva etapa de funcionari".

En concret, el passat 17 de novembre la mateixa Sala va considerar a l'exregidora autor d'un delicte de malversació de cabals públics, pel qual li condemna a quatre anys de presó més altres vuit anys inhabilitació absoluta, a més de a dos anys més per aixecament de béns (insolvència punible) i a una multa de 12 mesos, amb una quota diària de 30 euros.

També va condemnar a l'exbatle de Llucmajor, Lluc Tomàs, a tres anys de presó i inhabilitació absoluta per temps de vuit anys per un delicte de malversació de cabals públics, i va condemnar a la companya sentimental de Rabasco i exsecretària d'ASI, Maria del Amor Aldao, a dos anys de presó per considerar-la autora d'un delicte de malversació de fons públics, així com un altre any de presó per un delicte d'aixecament de béns i a una multa de 12 mesos a raó de 6 euros diaris.

EMPRESES BENEFICIADES

La trama per la qual estan acusats Rabasco, Tomàs i Aldao, denunciada en 2001 per l'aleshores regidor del PSOE a Llucmajor, Juan José Maestre, va arrencar en 1999, quan Aldao va constituir la societat Majo Esport i va nomenar a Rabasco -que llavors ja era regidor a Llucmajor- com apoderat de la mateixa, conscient de la incompatibilitat d'aquest càrrec amb el qual exercia a l'Ajuntament (des de 1987) juntament amb el de segon tinent d'alcalde i alcalde pedani de S'Sorral (tots dos des de 1999).

Amb capacitat total per administrar aquesta societat, l'exdirigent d'ASI va gestionar des del consistori l'adjudicació a Majo Esport de diversos contractes per un valor total de 114.789 euros, mentre que també van ser beneficiades altres tres empreses relacionades amb tots dos. Es tracta de Tenedi Ambient, que mancava de la mateixa manera que les altres societats de tota experiència en el sector del comerç, i que va contractar serveis de l'Ajuntament per valor de 254.339 euros, i alhora Rodema Swin va facturar 33.114 euros i Retsar Music, 662.223 euros.