PP i UM forcen Cort a suprimir una quarta part d'alts càrrecs i deixen sense sou a Garví i Pa


Actualizado 17/6/2010 21:23:33 CET

L'Ajuntament establirà un quota mensual en la utilització dels mòbils L'aplicació de les 14 mesures proposades pels populars suposarien un estalvi de 10 milions d'euros, segons aquest grup

PALMA DE MALLORCA, 17 Jun. (EUROPA PRESS) -

PP i UM van forçar avui a l'Ajuntament de Palma a aprovar una reducció del 25 % dels alts càrrecs del consistori, organismes autònoms i societats municipals. Arran d'una proposta del PP, que va comptar amb el suport d'Unió Mallorquina i el rebuig de la resta de grups, el ple de l'Ajuntament va aprovar també suprimir el sou a les regidores d'Urbanisme i Habitatge, Yolanda Garví (PSOE) i Magdalena Palou (Els Verds).

Fonts de l'equip de govern del consistori han assenyalat, tot i això, que aquests punts estan subjectes a les valoracions que realitzin els serveis tècnics i jurídics de l'Ajuntament i, per tant, caldrà veure si finalment s'apliquen.

Tot i això, el portaveu del grup popular, Julio Martínez, ha considerat innecessaris els càrrecs de les dues regidores i va reclamar a Calvo el seu cessament. A més, va justificar la retallada i va incidir en el vigorós increment d'alts càrrecs que suporta l'administració municipal, que compte actualment amb 48, respecte dels 29 del passat executiu popular.

En resposta, el portaveu socialista, José Hila, [le] va replicar que el sou de la regidora d'Urbanisme podria sufragar-se amb la quantitat sostreta de la visa municipal per part del seu homòleg en la passada legislatura, Javier Rodrigo de Santos. Mentrestant, una de les afectades, Yolanda Garví, ha manifestat als passadissos que el seu compromís amb els ciutadans ho mantindrà "amb o sense el sou".

En principi, la proposta del PP proposava l'eliminació d'aquests dos càrrecs però finalment van sol·licitar la supressió de la seva dotació pressupostària ja que l'equip de govern els ha presentat -"només dos minuts abans del ple", segons van criticar- un informe de la Secretària General que establia que la competència per al nomenament de regidors no electes correspon a l'alcaldessa, al tractar-se d'una decisió "personal i absolutament discrecional".

Segons aquest, el ple no pot interferir en una decisió "purament política" de la primer edil i que, únicament la llei, limita el seu número de manera que aquests no poden excedir del terç del nombre de membres de la Junta de Govern Local, que, al seu torn, no pot sobrepassar del terç del nombre de regidors de la corporació. Així doncs, són tres el número màxim de no electes que pot nomenar l'Alcaldia, de manera que, si hagués prosperat la proposició del PP, seria "nul·la de ple dret" i no vinculant.

En aquest sentit, Fila ha considerat que l'única intenció del PP era "carregar-se" a Garví per poder "tornar amb les seves reclassificacions" i ha retret a aquest partit que intentin fer canviar una llei estatal des d'un ajuntament. Així, ha recordat que els populars han portat a ple diversos acords que els informes del consistori han determinat que no eren "legals" "i, de moment, els contenciosos no els han donat la raó" per la qual cosa l'equip de govern "mantindrà l'aplicació de la llei", ha reiterat.

PARALITZACIÓ DE LA COMPRA D'AUTOBUSOS

D'altra banda, el ple va aprovar altres mesures com la paralització de la compra del concurs i l'adjudicació d'un centenar d'autobusos fins que aquest tema no sigui estudiat per la Comissió no permanent d'austeritat, o la fusió de les empreses i organismes autònoms, segons es decideixi en aquesta mateixa Comissió.

A més, per unanimitat s'han aprovat alguns dels 14 punts proposats pel PP. Així, s'establirà una quota mensual de consum en la utilització dels telèfons mòbils del consistori, tot i que no es va determinar el límit en concret.

També es va acordar eliminar les dietes d'assistència dels càrrecs de l'Ajuntament als Consells d'Administració Municipals i que l'estalvi que s'aconsegueixi mitjançant les mesures d'austeritat es destini, sobretot, a disminuir el dèficit generat arran de la caiguda dels ingressos tributaris municipals.

RETARD A L'ENCESA DE L'ENLLUMENAT

El ple va donar el vistiplau a altres iniciatives com avançar 30 minuts abans l'horari en què s'apaga l'enllumenat públic i endarrerir una altra mitja hora la seva encesa ja que, segons ha remarcat el PP, els estudis realitzats sobre aquesta matèria posen en relleu que el 60 % del consum elèctric dels ajuntaments es destinen a enllumenat.

Els Populars van defensar aquesta mesura "oportuna" ja que serà d'"aplicació immediata" i, a més, suposarà un "estalvi important" per al municipi.

El PP també va aconseguir l'aprovació de l'eliminació de despeses derivades de projectes que no se'n vagin a iniciar o executar durant aquesta legislatura, malgrat que l'equip de govern considerava que era més convenient portar aquest assumpte a comissió i estudiar "quins futurs projectes valen la pena", ha dit el regidor d'Economia i Hisenda, Andreu Alcover.

DINAMITZADORS LINGÜÍSTICS

Pel que fa a la proposta per suprimir la partida destinada a dinamitzadors lingüístics, es va decidir tractar aquest tema a la Comissió d'austeritat després de ser l'"escenari més adequat", ha dit la regidora de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Nanda Ramon, qui, a més, ha destacat que aquesta figura constitueix un "servei bàsic" de Palma després de ser "imprescindible", per exemple, a l'hora d'evitar el risc d'exclusió dels immigrants.

Tot i això, el PP, malgrat acceptar que discutir aquest assumpte a la Comissió, ha remarcat que els dinamitzadors no calen i va entendre que, per responsabilitat, caldria prioritzar la despesa social.

Finalment, s'han aprovat altres punts com els relatius a reduir les partides pressupostàries destinades a estudis, tasques i assistències tècniques exteriors; paralitzar les inversions incloses en els contractes de manteniment fins que la Comissió no permanent d'austeritat les autoritzi; o encarregar un estudi de mesures relatives a les despeses de premsa i propaganda.