El TJSB donarà a conèixer dimarts que ve si dicta presó preventiva per a Vicens


Actualizado 7/11/2008 15:39:09 CET

PALMA DE MALLORCA, 7 Nov. (EUROPA PRESS) -

El jutge instructor del cas Son Oms en el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB), Antonio Capó, donarà a conèixer dimarts que ve, a partir de les 12.00 hores, la interlocutòria en la qual resol si dicta presó preventiva per a l'exdiputat d'UM Bartomeu Vicens, principal imputat en el cas de presumpta corrupció ordida en els noranta entorn l'explotació del polígon palmesà.

Així ho van informar fonts judicials al terme de la vista en la qual el Fiscal Anticorrupció, Juan Carrau, va exposar els motius pels quals sol·licita presó preventiva per a Vicens, en entendre que existeixen clars indicis de delicte en el procés de requalificació dels solars del polígon de Son Oms que apunten directament a l'encausat.

L'advocat de Vicens, Eduardo Valdivia, es va limitar a dir després de finalitzar la compareixença que la vista "ha anat molt bé" i va declinar fer més declaracions, mentre que el seu client, qui es va mostrar tranquil davant la premsa, va assegurar que farà "el que hagi de fer" una vegada es conegui dimarts que ve la interlocutòria del jutge en el qual es decidirà el seu futur processal. Preguntat què tal es troba, Vicens va respondre amb un concís "molt bé, gràcies".

Durant la vista, que es va celebrar a la Sala del Jurat a porta tancada i es va prolongar per espai d'una hora, han estat convocats tots els advocats personats en la causa. Després de l'acte, el jutge instructor de la sala civil i Penal del TSJIB haurà de decidir si decreta la presó preventiva del diputat o si adopta un altre tipus de mesures cautelars, com l'embargament dels seus béns.

Aquests fets es produeixen després de què el jutge que instruïa el cas, Juan Ignacio Lope Sola, remetés un ofici el passat 22 d'octubre al Tribunal Superior de Justícia per demanar que celebrés una compareixença en la qual es decideixi si s'adopten mesures cautelars respecte a Vicens, d'acord amb la petició de presó preventiva realitzada per la Fiscalia Anticorrupció.

Es tracta de la primera vegada en la història de la comunitat balear que un jutge ordinari demana l'adopció d'una mesura cautelar al TSJIB per a un aforat, com és el cas de Vicens per ser diputat al Parlament. Així, els jutges d'instrucció poden iniciar la investigació però mai dictar presó per a un aforat.

En concret, la Fiscalia Anticorrupció va presentar el mes de maig passat una querella criminal contra Vicens així com contra el també membre d'UM Maximilià Morales, i Jaume Montis. El Ministeri públic investiga si en el procés de requalificació i urbanització del polígon es van cometre delictes de nivell milionari per tràfic d'influències, estafes i negociacions prohibides, mitjançant el cobrament de comissions per la requalificació de parcel·les de sòl rústic a urbanitzable.

Alhora, afirma que Vicens va crear una societat, Metalumba, el setembre de 2002, sent número dos d'UM, mitjançant la qual va cobrar 700.000 euros procedents del 15 % de comissions obtingudes arran de la requalificació del polígon, aprovada pel Consell de Mallorca en 1999. L'empresa va ser registrada a nom de la seva dona, Antònia Martorell, mentre que la suposada testaferro del matrimoni, Elizabeth Diéguez, va ser designada administradora única.