El trasllat a Son Espases no s'efectuarà fins que els professionals estiguin "ben formats" i se sentin "segurs"


Actualizado 15/11/2010 15:31:40 CET

PALMA DE MALLORCA, 15 Nov. (EUROPA PRESS) -

El director general de l'hospital de Son Espases, Lluís Carretero, ha anunciat que els diferents grups de treball que s'estan encarregant del trasllat de pacients de Son Dureta al nou centre de referència decidiran aquesta setmana si ajornen la data de l'esmentat trasllat, prevista per als dies 6 i 8 de desembre, de manera que el transvasament definitiu no es portarà a terme fins que els professionals estiguin "ben formats" i se sentin "segurs" amb els nous equips.

Així ho ha manifestat Carretero en una roda de premsa amb motiu del començament aquest dilluns de les consultes externes, que permetran atendre el dia d'avui a 180 pacients, i en què ha manifestat que durant aquesta setmana s'hauran analitzat els possibles motius que condueixin a canviar la data del trasllat de pacients.

Després de subratllar que el Govern no té "cap obsessió" amb la data del trasllat, ha afirmat que es farà "quan faci falta" i sempre amb la garantia que s'efectua "bé". Al mateix temps, ha precisat que també podria influir en la modificació de la data el fet que no han finalitzat les obres dels accessos viaris al nou centre hospitalari, si bé ha assenyalat que la informació que disposa actualment és que estaran operatius abans del 6 de desembre.

Respecte al nou sistema informàtic, anomenat Milenium, Carretero ha expressat la seva "seguretat" de que en dos o tres mesos, els professionals de Son Espases estaran "encantats" amb la nova eina informàtica, tenint en compte que es passarà d'un "conjunt d'aplicacions que funcionen aïllats a un sistema global que aporta informació molt més rica per concertar les cites".

"Tots hem viscut l'aplicació d'un nou sistema informàtic i hi ha un període en el qual hi ha incidències", ha assenyalat, i alhora ha apuntat que una bona part d'elles "ja s'han solucionat, mentre que queden altres per resoldre", de manera que ha confiat que en un mes pugui posar-se en marxa al cent per cent del nou sistema informàtic.

Després de destacar que, fins ara, se'n van complint els terminis previstos d'obertura del nou hospital de Son Espases, ha insistit que durant aquesta setmana se sospesaran els dies que necessita el personal sanitari per adaptar-se als nous equips, amb la finalitat que es pugui garantir la total seguretat als pacients.

Preguntat per les crítiques de tots els sindicats sanitaris, que han demanat un ajornament de la data prevista per al trasllat dels pacients, Carretero ha remarcat que les centrals sindicals són uns "actors molt importants dins del sistema sanitari i representen als professionals, per la qual cosa ens mereixen tot el respecte".

Així, ha considerat "normal" que davant del trasllat dels pacients de l'Hospital de Son Dureta al de Son Espases, es generi una "inquietud", respecte a si va a donar temps que els professionals s'adaptin als nous equipaments.

En aquest sentit, ha reiterat que la Direcció de l'Hospital es mou amb la "màxima rigor", per la qual cosa "si fes falta proposar un canvi de data, per descomptat que ho farem", tenint en compte que "qualsevol inquietud que se'ns transmeti és molt important".

Les declaracions de Carretero difereixen amb les manifestacions de la portaveu del Govern, Joana Barceló, qui divendres passat ha insistit que la previsió és "no modificar" les dates fixades per al trasllat de l'Hospital Son Dureta al nou de Son Espases, tenint en compte que no es tracta d'una acció "improvisada, sinó planificada des de fa un any" i en què, segons ha subratllat, han participat més de 250 professionals.

Mentrestant, el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, va assegurar dimecres passat que no té "cap problema" a canviar les dates del trasllat "si així ho aconsella la monitorització, per garantir la seguretat dels pacients i la qualitat assistencial".

COMENÇAMENT AMB "NORMALITAT", PERÒ AMB "INCIDÈNCIES"

Respecte al començament aquest dilluns de les consultes externes, Carretero ha detallat que les visites s'estan produint amb "normalitat", si bé s'han identificat algunes "incidències", relacionades amb la citació dels malalts, i no amb la qualitat assistencial, ha puntualitzat.

En concret, dos pacients de cirurgia pediàtrica han presentat una reclamació després d'haver estat citats a l'hospital de Son Espases quan en realitat havien de ser atesos en Son Dureta. Tot i això, de manera immediata l'Ib-Salut ha posat a la seva disposició un autobús llançadora que els ha traslladat a l'antic centre.