Veïns de Palma constitueixen una plataforma com a crítica a la nova ordenança municipal de soroll


Actualizado 16/7/2009 17:18:44 CET

Es reuniran amb Calvo i li comunicaran que la zona d'especial protecció acústica hauria d'abraçar tot el casc històric

PALMA DE MALLORCA, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

Diferents associacions de Palma van crear una plataforma de lluita contra el soroll i, segons van lamentar, davant de les "actuacions dolentes" de l'Ajuntament de la capital balear, referint-se a l'ordenança aprovada l'abril mitjançant la que s'amplia fins a 45 decibels el nivell de soroll que es pot arribar a durant al dia, 10 més que amb el passat normativa, i fins a 30 durant les nits -quan abans eren 25 decibels-.

Amb aquesta organització, els veïns volen demostrar que el soroll no és un "tema menor" sinó que és una preocupació dels ciutadans, ja que afecta a la seva pròpia salut, ha assenyalat la portaveu de l'Associació de Veïns d'Es Jonquet, Margalida Rosselló.

D'altra banda, els veïns van criticar la falta d'"informació i participació" del consistori palmesà i, en aquest sentit, han explicat que van conèixer el mapa sònic únicament dos dies abans que finalitzés el seu període d'exposició pública. A més, van denunciar que l'Ajuntament no va permetre un ajornament en l'exposició perquè poguessin presentar al·legacions.

Alhora, referint-se que a n'aquesta nova ordenança sigui una adaptació a les normes europees, les associacions han assenyalat que "mai es pot fer una ordenança més permissiva que l'europea". Així, en representació dels veïns de La Llotja, Feli Marcs, ha criticat les paraules de l'alcaldessa, Aina Calvo, qui ha assenyalat que calia actualitzar la normativa de 1997, preguntant-se si ara han de tenir més soroll només per estar en 2009.

D'altra banda, la vocal de Medi Ambient de l'Associació de Veïns del Puig de Sant Pere, Francina Fleixas, es va referir a la petició dels empresaris de locals de La Llotja sobre la possibilitat de tancar més tard i ha remarcat que "no ens asseurem a negociar els nostres drets". Així, ha indicat que encara haurien de tancar abans ja que, ha remarcat, no és possible compatibilitzar els drets de les persones amb els interessos econòmics.

"DISPOSATS A ARRIBAR ON SIGUI"

Marcs va titllar la nova ordenança municipal de "proposta irracional" i ha lamentat que els mapes sobre el soroll estan "segrestats" al Consistori. Alhora, ha destacat que els veïns estan "disposats a arribar on sigui". En aquest sentit, es va referir a diferents vies per reclamar els seus drets com l'administrativa, la civil, la contenciosa-administrativa, la contenciós administrativa o presentar un recurs d'empara, entre d'altres.

Els veïns ja han sol·licitat una audiència a la primer edil per expressar-li totes les seves preocupacions i en què, a més, li assenyalaran que la zona d'especial protecció acústica hauria d'abraçar tot el casc històric de la capital.

Així, van posar èmfasi en la necessitat que Calvo tingui "sensibilitat" amb aquest problema pel qual els veïns porten "lluitant des de fa 20 anys" i els "escolti" ja que cada barriada posseeix les seves pròpies característiques.

PLATAFORMA OBERTA COM MÉS CIUTADANS

Actualment, la plataforma quanta amb associacions com la d'Es Jonquet, Es Puig de Sant Pere, la Plaça de Toros o Son Armadans. Tot i això, aquesta encara es "està configurant" pel que van animar a totes les persones que pateixin problemes pel soroll que s'una ja que no es tracta, van assegurar, d 'una "simple molèstia".

La nova ordenança, a més d'augmentar els decibels permesos, estableix que els mesuraments s'han de fer amb les finestres i les portes tancades, quan abans es feien amb aquestes obertes. A més, fixa nous horaris, de manera que el diürn va de 07.00 a 19.00 hores; el vespertí de 19.00 a 23.00 hores i el nocturn de 23.00 a 07.00 hores.

A més, s'ampliarà l'horari dels mesuraments i es controlarà el fenomen de les vibracions, al marge que vagin o no acompanyades de soroll.