El nou Centre de Salut de Pere Garau tindrà 16 consultes més i duplicarà la seva superfície


Actualizado 16/6/2008 19:32:32 CET

Disposarà de 37 consultes, així com dos metges i dues infermeres més que fins ara per atendre als 26.120 veïns d'aquest barri

PALMA DE MALLORCA, 16 de juny (EUROPA PRESS)

La primera fase de les noves instal·lacions del Centre de Salut de Pere Garau, a Palma, està en funcionament des del passat dos de juny, amb la finalitat d'atendre a 26.120 persones residents a la zona, de les quals més de 3.000 són menors de catorze anys i més de 4.000 majors de 65. Per a això, s'ha ampliat la plantilla en dos metges i dues infermeres més i està previst incorporar dues persones més a l'àrea d'admissió.

Després d'assistir a la inauguració oficial del nou centre, al costat de l'alcaldessa de Palma, Aina Calvo, el conseller de Salut i Consum, Vicens Thomàs, va recordar que a final d'aquest any es portarà a terme una nova ampliació de les instal·lacions consistent en la reforma de la part antiga del centre, el que suposarà duplicar la seva superfície, que arribarà als 1.629 metres quadrats, on s'habilitaran 37 consultes, 16 més que actualment.

Així, Thomàs va apuntar que les noves instal·lacions -en funcionament des de començaments de mes- compten amb 17 consultes, distribuïdes en 839 metres quadrats, respecte dels 790 de l'antic centre. Per portar a terme aquestes obres d'ampliació, iniciades el maig del 2007, es destinaran un total d'1,9 milions d'euros, fet que suposa un increment de 464.319 euros respecte al pressupost inicialment previst.

Actualment, va apuntar el conseller, el Centre de Salut de Pere Garau té 14 metges de capçalera -que tenen assignats cadascun 1.649 usuaris-, tres pediatres -amb una quota mitjà de pacients de 1.010-, onze infermeres, un auxiliar d'infermeria, una llevadora, una treballadora social, quatre auxiliars administratius i dos zeladors.

D'altra banda, va indicar que el centre sanitari d'aquest barri havia quedat "absolutament obsolet", motiu pel qual el Govern va decidir el setembre del 2007 modificar el projecte per ampliar-lo i dotar-lo de més espai respecte a l'original atenent a les peticions dels metges i infermeres i a l'Associació de Veïns de Pere Garau.

Així, va concretar que l'ampliació, que permetrà millorar la qualitat assistencial i les condicions laborals dels professionals mèdics, ha consistit en la construcció d'un altre pis i un àtic sobre la planta baixa i el pis ja inclòs en el projecte d'ampliació original, fet que suposa un total de quatre pisos útils.

Thomàs va detallar que el nou centre oferirà els serveis de consultes urgents, tant a petició, com les programades i a domicili de medicina de família i infermeria, així com consultes urgents de Pediatria; Programa d'Atenció Domiciliària; extracció de sang i recollida d'analítiques; atenció a la dona, activitats preventives i de promoció de la salut; Unitat d'Atenció Administrativa i un centre docent per a llevadores i pregrau d'Infermeria.

QUEIXES DELS USUARIS

Preguntat per les queixes dels usuaris, els qui critiquen que el nou centre preveu deficiències en matèria d'accessibilitat, tenint en compte que a l'entrada hi ha un petit esglaó sense cap rampa, la porta d'accés no s'obre de manera automàtica i l'ascensor és molt petit per maniobrar amb la cadira de rodes, Thomàs es va comprometre a "intentar modificar" tots aquells problemes "petits" que siguin "raonables i justos".

Tot i això, ha afirmat que després de la posada en marxa de les noves instal·lacions, el que s'ha de fer és "comparar" l'actual centre "amb el qual havia abans" i, en aquest sentit, va considerar que ja és un "pas endavant" el vaver-lo "millorat". A més, va recordar que en l'últim trimestre d'aquest any, haurà conclòs la reforma de la part antiga del centre sanitari, el que permetrà fer una "redistribució" de les instal·lacions "molt més correcta" que actualment.

Per la seva banda, Calvo va considerar una "molt bona notícia" l'ampliació del centre sanitari de Pere Garau, a causa que era una reivindicació "històrica" per part dels veïns d'aquest barri, que és una de les "prioritats" de l'Ajuntament de Palma tenint en compte la seva densitat poblacional.