Antich diu als empresaris turístics que la crisi se superarà amb "planificació i govern"


Actualizado 10/6/2009 20:58:22 CET

PALMA DE MALLORCA, 10 Jun. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Francesc Antich, es va dirigir avui als empresaris de sector turístic per manifestar-los que la "planificació i el govern" seran les claus per superar l'actual situació de crisi econòmica que pateix tant Balears com la resta del país i del món, i que està afectant a la principal activitat industrial de la Comunitat.

Segons l'opinió del cap de l'Executiu autonòmic, l'actual conjuntura econòmica "ens ha obligat a recapacitar sobre molts d'aspectes" relacionats amb el creixement de les illes, però a la societat balear "hem d'aprofitar tots els avantatges que hem tingut" fins ara, fruit dels esforços realitzats per una indústria turística que treballa amb "solidesa" i que, en el futur deu fer-ho també de manera "transversal", ha apuntat.

Així va exposar Antich, durant la seva intervenció en la primera reunió sobre el sector turístic balear, 'Com créixer quan els mercats no creixen?', que va organitzar avui l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD) a l'Hotel Melià Victòria, amb la participació d'uns 200 empresaris i representants de companyies turístiques, entre les quals es trobaven totes les principals que tenen seu a l'arxipèlag.

Segons ha dit, el sector turístic "acumula experiència" i capacitat d'innovació, mentre que les illes tenen un patrimoni artístic i un medi ambient "ben conservats", de manera que ara cal buscar el "valor afegit en el desplegament dels sectors quaternari --informació-- i quinari --cultura, educació, art i entreteniment--" per a la tornada a un desenvolupament positiu, ha considerat.

Al parlament que realitzoà abans del dinar, es va referir al "gran pacte" aconseguit amb els diferents agents socials, des de les patronals als sindicats, que ja té un 'full de ruta' que preveu aspectes com "desestacionalització, modernització i competitivitat", entre d'altres.

També ha recordat la "importància de la sostenibilitat", que el Govern va garantir a l'evitar que es construeixin altres 1.500 hectàrees de territori, així com l'aposta pel transport públic, l'arribada del gasoducte i la rehabilitació de zones turístiques, totes elles mesures ja aprovades i en marxa, que suposaran fortes inversions públiques els anys vinents.

APOSTA PER R+D+I

La creació del 'clúster' empresarial Turistec, les millores en formació turística --que portaran a la Comunitat Autònoma a ser considerada un centre de referència--, l'obertura d'un centre d'investigació tecnològica de Microsoft dedicat a aquesta activitat, són alguns dels arguments que el president va esgrimir per animar a les empreses a invertir en R+D+I.

Per a Antich, tot el passat, juntament amb un "bon tracte al client" i l'adopció d'una "cultura del detall" són els reptes de Balears, en matèria turística, d'aquest principi del segle XXI. Per aquesta raó ha considerat que "només és possible créixer si ho fem amb altres visions i alternatives", apuntant a la diversificació de l'activitat turística.

Després del dinar, el president del Govern va respondre a algunes preguntes formulades per escrit pels comensals, que van mostrar inquietud per aspectes com l'ordenació turística, el desenvolupament sostenible, la situació del mercat laboral o els fons destinats a promoció, que han estat ateses per Antich.