Arrenca amb normalitat el servei de Consultes Externes del nou Hospital de Son Espases amb escasses incidències


Actualizado 15/11/2010 15:51:00 CET

S'atendran aquest dilluns a 180 pacients, respecte dels 2.000, que seran atesos a l'Hospital de Son Dureta

PALMA DE MALLORCA, 15 Nov. (EUROPA PRESS) -

El servei de Consultes Externes del nou Hospital de Son Espases ha arrencat aquest matí amb normalitat i amb escasses incidències, tenint en compte que només dos dels 180 pacients atesos han presentat una reclamació, tenint en compte que havien estat citats a l'àrea de cirurgia pediàtrica de l'Hospital de Son Espases quan en realitat havien de ser atesos en Son Dureta.

Així ho ha informat en una roda de premsa el director general de l'Hospital de Son Espases, Lluís Carretero, ha remarcat que, després de presentar aquestes reclamacions, l'Ib Salut ha posat a disposició d'aquests pacients de manera immediata un autobús llançadora que els ha traslladat a l'antic centre.

Preguntat pel responsable d'aquest error, ha manifestat que ell sempre diu que l'errada és seva i, després, "ja buscarem què ha pogut passar", si bé ha considerat "normal" que hagin pogut ocórrer aquests petits errors durant el primer dia d'obertura del nou hospital de referència.

Amb independència d'aquestes incidències, relacionades amb les citacions i amb algun endoll, Carretero ha subratllat que la jornada transcorre "d'acord amb allò previst", després que centenars de professionals "s'estiguin deixant la pell" per poder atendre als pacients, després que als últims dies hagin fet un esforç "importantíssim sense haver reparat en hores perquè tot estigués llest i es donés el millor servei".

Per la seva banda, la sotsdirectora d'Infermeria de l'Hospital Son Espases, Petra Villalonga, ha indicat que "per molta planificació" que s'hagi fet en les últimes setmanes, "sempre hi ha algun detall que s'escapa, si bé res greu".

En aquest sentit, ha apuntat que quan hi ha una petita incidència, com s'ofereix de primer als ciutadans és presentar una reclamació, tal com han fet dos pacients, amb la finalitat d'"aprendre i intentar que no torni a succeir". Tot i això, ha remarcat que, de manera immediata, es dóna solució als pacients.

Així, la responsable del Servei de Dermatologia, la doctora Mestre, ha detallat que l'única incidència que s'han produït és que no s'ha pogut atendre als pacients que tenien cita per al servei de fototeràpia, tenint en compte que la cabina s'està "calibrant i en uns dies tornarà a estar en funcionament".

En aquesta línia, ha apuntat que s'ha hagut de citar per a finals d'aquesta setmana o inicis de la pròxima als pacients, als qui ha agraït la seva "comprensió" per aquest canvi de data.

Per la seva banda, el responsable del Servei de Radiologia, el doctor Palmer, ha manifestat que excepte "petits problemes que se'n van solucionant sobre la marxa", està funcionant amb normalitat tot l'equipament nou, consistent en dues ressonàncies magnètiques, una ecografia i un mamograf.

D'aquesta manera, ha detallat que, en principi, s'està portant a terme una programació de pacients reduïda, que permeti fer un pla de formació dels professionals sanitaris en el nou equipament.

D'altra banda, el director general de l'Hospital Son Espases ha revelat que fa unes quantes setmanes, en Son Dureta va sorgir un "problema" amb el servei de radioteràpia, per la qual cosa s'està derivant als pacients que necessiten una atenció més urgent a centres concertats externs.

180 PACIENTS ATESOS

Concretament, l'Hospital de Son Espases atendrà al llarg d'aquesta jornada a 180 pacients en les Consultes Externes, que han començat a arribar a les 07.45 hores, mentre que aquest dimarts està previst que aquesta xifra assoleixi els 300. Mentrestant, l'Hospital de Son Dureta atendrà durant el dia d'avui a 2.000 persones en les Consultes Externes.

D'altra banda, Carretero ha recalcat que els dies en els quals es traslladin a Son Espases als 300 pacients ingressats en Son Dureta, previstos, en principi, per al 6 i el 8 de desembre, es posarà en marxa un dispositiu especial d'ambulàncies, per la qual cosa "no es deixarà sense cobrir el servei d'urgències, ni es ressentirà el servei sanitari en general".

Preguntat per les crítiques dels sindicats, respecte a que encara no s'havien fixat els torns dels treballadors, el director general de Son Espases ha subratllat que "cal ser conscients que el procés d'obrir un hospital nou és complex i necessita d'un treball previ per a cada un dels aspectes, com preparar la proposta de torns de treball".

"Primer va caler tenir l'assignació definitiva d'espai i, després, es va fer un treball molt intens en què responsables de l'àrea d'Infermeria han estat analitzant les necessitats dels espais del nou hospital per tractar de compaginar-les amb els torns dels professionals que estan en Son Dureta", ha subratllat.

Així, ha apuntat que, una vegada s'ha fet aquest treball, "fa dues setmanes es va presentar als representants dels 4.000 treballadors els torns del personal, que començaran el desembre quan es faci el trasllat".