Atur- El Govern destaca que el turisme manté el dinamisme d'anys anteriors tot i que admet que la xifra és "molt dura"


Actualizado 2/7/2009 18:17:36 CET

Barceló anuncia que a final de mes es concretaran noves mesures extraordinàries de suport social

PALMA DE MALLORCA, 2 Jul. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Treball i Formació, Joana Barceló, ha valorat avui de manera positiva el comportament que està tenint l'activitat turística a Balears, a causa que "és capaç de mantenir el dinamisme d'anys anteriors, i ens permet incrementar el nombre d'afiliats i reduir les xifres d'atur".

Així ho ha destacat avui la titular de Treball en roda de premsa per valorar les dades de l'atur fetes públiques avui pel Ministeri de Treball i Immigració, on ha destacat l'important paper que està desenvolupant el sector serveis, al contrari que està ocorrent en altres comunitats autònomes que també són turístiques, com Canàries o València, on no són capaços que incrementar el nombre de cotitzants a la Seguretat Social.

Amb tot, ha recordat que la "crisi econòmica" llança una xifra de més 64.000 desocupats a Balears, una dada "molt dura" que reflecteix la realitat de la situació econòmica per la qual travessa l'arxipèlag.

Per la seva banda, el director general de Planificació Estratègica, Llorenç Dolç, va incidir que, a l'actual marc de crisi econòmica, el comportament de les Illes a curt termini és "estable i comparable amb altres anys" i ha destacat que, a diferència del mes de juny del passat exercici, l'augment de cotitzants a la seguretat social s'ha traduït en una reducció de l'atur, "que ens fa pensar que les xifres van en la tendència esperada", ha afirmat.

En aquest sentit, Dolç va coincidir a ressaltar que les dades "poden ser valorades com positives" sobretot si es comparen amb les obtingudes a la resta de l'Estat i en altres CA amb un pes turístic destacat, com passa a Balears.

Així, ha destacat els bons indicadors referents a Eivissa i Formentera, després de ser les dues illes on més van augmentar les contractacions el mes passat, un 19,4 i un 6,5% respectivament, el que demostra que les Pitiüses estan tenint un "comportament més expansiu". Sobre aquesta qüestió ha afegit, que aquestes dues illes han estat també les que van liderar la reducció de la desocupació en la comunitat.

MESURES DE PROTECCIÓ SOCIAL

La consellera de Treball va mostrar la seva preocupació pel que ocorrerà quan acabi la temporada turística, una situació que ha fet, segons ha dit, que el Govern s'anticipi en l'aplicació de noves mesures extraordinàries de suport social "que es concretaran a final d'aquest mes". En aquest sentit, ha admès que l'Administració té "l'obligació" de posar en marxa mesures que permetin donar cobertura a les persones que no tindran dret a percebre cap tipus de prestació.

En aquest punt, va esbossar algunes de les iniciatives que s'emprendran en els pròxims mesos, entre les quals va esmentar la posada en marxa del segon pla extraordinari de contractació a través dels ajuntaments, l'aprovació d'un segon Fons Estatal d'Inversió Local, conegut com a Pla E, a més d'altres mesures específiques destinades a proporcionar una cobertura social a aquelles persones que es queden sense prestació econòmica.