Balears comptarà a partir d'aquest divendres amb el seu primer Club de Fumadors annex a un bar de Manacor (Mallorca)


Actualizado 26/1/2011 21:08:27 CET

PALMA DE MALLORCA, 26 Ene. (EUROPA PRESS) -

Balears comptarà a partir d'aquest divendres amb el seu primer Club de Fumadors annex a un bar, ubicat al carrer Balèria de la població mallorquina de Manacor, tractant-se així del primer projecte que es realitza a través de la proposta de Pimem, que consisteix en la separació física del bar en dos espais, connectats dintre seu per una plataforma giratòria que permetrà servir la beguda i la menjada als fumadors sense que els cambrers hagin de tenir contacte directe amb ells.

Així ho ha informat a Europa Press el president de l'Associació de Restauració de Pimem, Juan Cabrera, qui ha anunciat que la inauguració serà a les 18.00 hores d'aquest divendres i ha recalcat que aquest projecte compleix estrictament la Llei Antitabac, que va entrar en vigor el passat 2 de gener, a causa que en cap moment, els treballadors del bar entraran en contacte amb el fum que haurà en el local annex.

Així, Balears s'uneix a altres projectes similars que ja han començat a funcionar en altres Comunitats Autònomes, com a Catalunya, on ja s'ha creat el primer Club Privat de Fumadors, anomenat City Arms, a la província de Lleida, al costat del pub que li dóna nom.

Tot i això, el de Manacor serà el primer que es realitza en base al projecte de Pimem, segons el qual, haurà una porta diferent per entrar al local i al club de fumadors, de manera que els dos establiments estaran separats per una paret en la qual s'instal·larà l'esmentada plataforma giratòria per servir els productes i cobrar els diners dels fumadors que consumeixin al bar.

Cabrera ha recalcat que aquesta iniciativa ha estat "ben acollida" a nivell nacional, de manera que "molta gent" ha trucat a Pimem per sol·licitar informació sobre la mateixa, mentre que a Balears, 30 empresaris de l'hostaleria ja han demanat el projecte per intentar adaptar-lo en els seus establiments.

El president de Pimem ha aclarit que els Clubs de Fumadors que s'obrin a les illes compliran les exigències de la Llei, de manera que mancaran d'ànim de lucre, tindran personalitat jurídica pròpia i prohibirà l'entrada de menors d'edat.

NEGOCIS "TOTALMENT INDEPENDENTS"

Al mateix temps, ha recordat que tothom qui desitgi entrar en el Club de Fumadors ha de ser soci, i alhora ha indicat que serà el mateix president d'aquest club el que s'encarregui de contractar al personal de neteja i manteniment, tenint en compte que els treballadors del bar, cafeteria o restaurant annex seran treballadors aliens al club. "Són dos negocis totalment independents", ha remarcat.

Tot i això, ha recordat que la Llei Antitabac estableix que mentre hi hagi gent fumant, no podrà haver ningú de personal en el club de fumadors que s'encarregui de les tasques de neteja, de manera que aquests treballadors només podran acudir quan l'establiment romangui sense fum.

D'altra banda, Cabrera ha assenyalat que després d'elaborar la proposta de club de fumadors, els serveis jurídics de Pimem han arribat a la conclusió que no cal presentar-lo ni al Ministeri de Sanitat, ni a la Conselleria de Salut perquè li donin el vistiplau, tenint en compte que el projecte "s'acull al que diu la Llei" i s'apliquen "els mateixos termes que als hotels".

El president de Pimem ha subratllat que des de l'entrada en vigor d'aquesta normativa, els empresaris de la restauració de les Balears han obtingut "entre un 20 i un 25 % menys de beneficis", fins al punt que "hi ha alguns que s'estan plantejant tancar, mentre que altres estan aguantant per veure si canvia la tendència".

Malgrat això, ha apuntat que, en principi, a Balears "no hi ha motiu" per fer una vaga o mobilització a Balears, tal com s'ha fet aquest dimecres a Palència, on al voltant de mig miler de persones ha secundat la manifestació convocada per associacions d'hostalers en contra de la Llei Antitabac.