A Balears existeixen més de 5.000 addictes a l'heroïna segons la Societat Mèdica de les Adiccions de les Illes Balears


Actualizado 10/6/2009 17:30:50 CET

Opinen que cal trobar alternatives per al tractament de l'addicció a aquesta droga

PALMA DE MALLORCA, 10 Juny (EUROPA PRESS) -

L'heroïna és la responsable de set de cada 10 casos de les morts induïdess per les drogues i motiu pel qual el 60% dels drogodependents inicien un tractament de desintoxicació. Així, a Balears s'estima que existeixen més de 5.000 persones addictes a l'heroïna, substància que els últims anys ha augmentat la seva presència en el mercat i ha experimentat noves pautes de consum, segons va exposar la Societat Mèdica de les Adiccions de les Illes Balears (SMAIB), en el marc de la Jornada d'Actualització en Drogodependències celebrada al col·legi de Metges de Palma de Mallorca.

Així, el consum d'heroïna ha ascendit després mantenir un descens generalitzat els últims anys, i alhora es percep un augment de la disponibilitat d'aquesta droga al mercat, del nombre de morts induïdes per l'heroïna i de les sol·licituds de tractament per la seva causa a la Unió Europea. A més, s 'ha produït una modificació en les pautes de consum d'heroïna, apareixent, ara, alternatives al consum injectat, com esnifar o fumar la droga, i fins i tot com una tendència al consum 'múltiple' d'heroïna i cocaïna, situació que exigeix una actualització del model d'atenció al pacient addicte a l'heroïna.

Davant aquesta situació, els més de 70 experts en drogodependències de Balears presents en aquesta reunió van assegurar que és "necessari" tenir diverses alternatives per tractar la dependència a l'heroïna, com en qualsevol altra malaltia i com succeeix en la majoria dels països de l'entorn europeu i internacional, amb el fi únic de poder elegir la més adequada en funció de les característiques de cada pacient.

Així, van incidir que a l'arxipèlag, la metadona és "gairebé" l'únic agonista opiaci utilitzat en els pacients amb dependència a opiacis en els programes de tractament, i alhora van exposar que aquest mètode és per a molts pacients "no favorable i fins i tot negatiu".

Després de ser l'única alternativa de dispensació de metadona la solució oral, és "necessari" disposar d'altres presentacions, com és la dispensació en comprimits, afavorint amb això "la normalització, la seguretat i la qualitat de vida dels pacients en tractament amb metadona". Així, van fer especial èmfasi que existeixen dades científiques i empírics que avalen l'ús de 'buprenorfina-naloxona' i d'heroïna (diacetilmorfina) en els tractaments farmacològics de pacients dependents a opiacis, que han afavorit "bo resultats" en els esmentats estudis.

Finalment, van valorar de "totalment oportú" que la 'buprenorfina-naloxona', en coincidència amb Socidrogalcohol, la Societat Espanyola de Toxicomanies (SET), la Societat Espanyola de Patologia Dual, estigui dins la cartera de fàrmacs del Sistema Nacional de Salut (SNS), amb l'objectiu que siguin considerats com fàrmacs "gairebé gratuïts", facilitant i fent "real" el seu ús 'normalitzat' en els pacients dependents a opiacis.

Alhora, han considerat "imprescindible" la integració dels programes farmacològics de tractament en persones dependents a opiacis en programes globals, des d'una perspectiva 'bio-psico-social', i alhora van incidir que calen "amplis recursos" d'aquest tipus per portar a terme aquests objectius terapèutics.