Balears és de les comunitats que més inverteix en lluitar contra els incendis, al dedicar 74,48 euros per hectàrea


Actualizado 16/7/2009 17:43:13 CET

MADRID, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

Balears se situa al capdavant de les comunitats autònomes que més inverteixen en la lluita contra incendis, al destinar un total de 74,48 euros per hectàrea forestal, la qual cosa suposa la tercera mitja més elevada del país.

Així es desprèn de l'informe 'Evolució dels incendis forestals a Espanya i de la situació dels treballadors de prevenció i extinció 2009' presentat avui i elaborat per l'Institut Sindical de Treball, Ambient i Salut (ISTAS) de CCOO

Així, la mitjana d'inversió autonòmica en aquesta matèria és de 34,57 euros per hectàrea forestal i la suma de les inversions d'aquest any per combatre el foc és de 951 milions d'euros. D'altra banda, l'estudi ressalta que aquest any al voltant de 56.000 treballadors es dedicaran a l'extinció d'incendis i d'ells, gairebé la meitat té un contracte temporal.

L'informe revela que només superen a Balears en aquest aspecte Madrid i el País Valencià, en contraposició a Aragó, Extremadura i Astúries són les comunitats autònomes que menys inverteixen en la lluita contra incendis.

CCOO mostra també que Balears dedica 16,6 milions d'euros per a accions de prevenció i extinció dels incendis, tot i que indica que la gran majoria --concretament 14,4 milions-- es dediquen a inversió en extinció.

De fet, l'estudi afirma que les comunitats que més pressupost dediquen a l'extinció són les que més diners inverteixen en conjunt, atenent a la seva superfície forestal, com Madrid, Comunitat Valenciana, Balears o Catalunya.

També afirma que Balears i el País Valencià mantenen les seves ràtios de superfície forestal i personal dedicat a la lluita contra els incendis forestals durant l'any passat. En el cas de les illes se situa en 559 hectàrees per persona, un ràtio que se situa prop de l'assumible, segons l'estudi.

CONCLUSIONS GENERALS

A nivell general, l'informe CCOO reflecteix d'aquesta manera que "no existeix homogeneïtat" per part d'algunes comunitats a l'hora de determinar quins col·lectius combaten incendis i quins es dediquen a tasques de seguretat, dissuasió. "Cal trencar que davant d'un treballador en prevenció hi ha 3,5 en extinció", ha destacat el secretari de Medi Ambient de la Federació de Serveis a la Ciutadania (FSC) de CCOO, Francisco Javier Cabezos.

Per la seva banda, el secretari confederal de Medi Ambient de CCOO, Llorenç Serrà, ha apuntat en aquest sentit que en la major part dels casos els ocupadors són les empreses públiques, que "no estan garantint l'estabilitat laboral adequada", així com la formació o l'equipament correcte per als treballadors.

MÉS DE 700 HA PER TREBALLADOR

De fet, ha indicat que de cada quatre treballadors, tres es dediquen a l'extinció i només una quarta part a la prevenció. "Cada treballador ha de cobrir una mitjana de 748 hectàrees, que és excessiu. Nosaltres consideram com xifra assumible les 500 hectàrees", va puntualitzar.

Cabezos, va alertar alhora que els incendis forestals no desapareixeran d'Espanya fins que no ho facin les principals causes que els generen. "L'abandonament del camp i el consegüent augment de la biomassa amb les fortes precipitacions d'aquest any, units a l'alta intencionalitat i les pràctiques dolentes agràries fan que les muntanyes siguin un autèntic polvorí", ha afegit.

En aquest sentit, ha destacat el desconeixement del 20% dels sinistres, una dada que indica que els avenços que s'han produït en matèria d'investigació, sobretot en les fiscalies de medi ambient, són insuficients.

Els incendis forestals ja s'han cobrat en 2009 quatre víctimes mortals. L'informe subratlla que entre 1996 i 2005 han mort 65 treballadors d'extinció a causa del foc. Concretament, destaca que el col·lectiu més afectat és el de les quadrilles i que assenyala que, com en anys anteriors, es constaten carències en matèria de prevenció de riscos laborals en el sector, que van des de qüestions organitzatives (absència de protocols, escassetat de personal) a equipaments inadequats per combatre les flames.

MÉS INCENDIS EN 2009

Segons dades del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) que recull el text, en els sis primers mesos del 2009 el nombre de conats (incendis de menys d'una hectàrea) registrats ha estat superior als de l'any passat i a la mitjana del decenni. Des de l'1 de gener fins al 5 de juliol del 2009 s'han registrat 4.790 conats, davant de 3.987 el 2008 i 4.995 de mitjana del període 1999-2008.

D'altra banda, el nombre d'incendis majors d'una hectàrea també ha estat més gran en aquest període del 2009 que el 2008: fins al 5 de juliol s'han produït 3.639 incendis, respecte dels 3.042 del 2008 i els 3.447 de mitjana del decenni citat per al mateix període. En suma, des de començament d'any s'han produït gairebé 800 sinistres més que l'any passat.