Balears participarà al comitè interdisciplinari per a l'Eradicació de la Mutilació Genital Femenina


Actualizado 20/7/2009 19:34:37 CET

PALMA DE MALLORCA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

Balears participarà al comitè interdisciplinari per a l'Eradicació de la Mutilació Genital Femenina a l'Estat espanyol, òrgan impulsat per l'Institut de Drets Humans de la Universitat de València, que té com a objectiu unir esforços entre administracions públiques i ONG per prevenir i perseguir l'ablació de clítoris, una pràctica que es dóna en algunes comunitats subsaharianes residents a Espanya i que està penada per llei.

Així ho ha anunciat avui en roda de premsa, la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, Fina Santiago, qui ha explicat que al Comitè ja s'han afegit Catalunya, el País Valencià, Andalusia, Aragó i el juny ho va fer Balears. Entre les ONG que participen, es troben Metges Mundi, Amnistia Internacional, Dones en contra de l'ablació, el Comitè d'Ajuda al Refugiat i l'Institut Estatal de la Dona. La tasca del Comitè, ha afegit Santiago, és la de sensibilització i persecució si es produís un cas d'ablació en el conjunt de l'Estat.

D'altra banda, ha destacat que aquesta pràctica, que es dóna en col·lectius de l'Àfrica subsahariana, està penada per llei amb entre sis o 12 anys de presó, privant de la tutela als pares del menor víctima de l'amputació.

La consellera ha afirmat que l'ablació, culturalment acceptada en els seus països d'origen, "aquí és un delicte greu" i que, tot i defensar la interculturalitat, "la cultura acaba on comença el dret".

Per la seva banda, el director de l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor, Antoni Bennàsser, va reiterar que el Comitè funcionarà a través de subcomissions de treball, amb la finalitat de compartir i retroalimentar esforços per detectar i prevenir possibles casos, i ha afegit que, actualment, de les 33.000 persones d'origen subsaharià residents a Balears no hi ha cap cas registrat i, per tant, no cal ser "alarmista".

Bennàsser ha indicat que el Consell General del Poder Judicial està fent un seguiment a 60 famílies en el conjunt de l'Estat en situació de potencial risc, cap d'elles a Balears. En aquesta línia, Santiago va perfilar que una família de risc potencial és aquella que té més filles que fills, en què a la mare i l'àvia han estat mutilades i que realitza desplaçaments al seu país d'origen de manera més o menys continuada.

La consellera va puntualitzar que tot i que la pràctica s'hagi realitzat al país d'origen, la llei espanyola pot perseguir i empresonar als culpables al seu retorn ja que es tracta d'una llei extraterritorial.

Per a finalitzar, Bennàsser ha apuntat que, ara mateix, el Comitè està fent una ronda entre totes les administracions per tenir informació de primera mà i va recalcar que la principal acció és fer una tasca pedagògica perquè no hi hagi una transmissió generacional d'aquesta pràctica.