La Banca March destina 60.000 euros per a projectes de conservació, restauració i difusió del patrimoni de les Illes


Actualizado 10/6/2009 17:41:24 CET

PALMA DE MALLORCA, 10 Jun. (EUROPA PRESS) - -

La Conselleria d'Educació i Cultura i la Banca March van signar avui un conveni de col·laboració pel qual l'entitat financera destina aquest any 60.988 euros per a projectes de conservació, restauració i difusió del patrimoni històric de les Illes Balears. L'acord entre les dues institucions permetrà, entre d'altres actuacions, continuar amb els treballs de restauració del taller de l'Arxiu del Regne de Mallorca i documentar els fons de l'Antic Règim.

La titular d'aquest departament, Bàrbara Galmés, i la directora de Relacions Institucionals i Imatge Corporativa de Banca March, Catalina Rodríguez Veny, van signar avui la continuació de l'acord que permetrà contractar a personal tècnic especialitzat per fer tasques de restauració en els tallers del Museu de Mallorca i l'Arxiu del Regne de Mallorca.

La reedició d'aquest conveni reafirma la voluntat i el compromís de la Conselleria d'Educació i Cultura i de Banca March de mantenir la col·laboració que ha començat l'any 1998 i que ha permès portar a terme una sèrie d'actuacions importants orientades a la salvaguarda dels fons patrimonials i culturals de la Comunitat Autònoma, com per exemple la publicació de l'edició facsímil del Llibre dels reis i de l'obra de Josep Maria Quadrado 'Privilegis i franquícies de Mallorca'; la posada en marxa de la Unitat de Conservació de Metalls del Museu de Mallorca, i la realització de tasques d'organització i catalogació de fons, entre d'altres accions.

ARXIU DEL REGNE

Els objectius de l'Arxiu del Regne de Mallorca per a aquest exercici presents en el conveni de col·laboració inclou la contractació de personal tècnic restaurador per donar continuïtat al projecte Archidoc d'informatització integral del mateix, avançar en les tasques d'identificació i catalogació del fons de l'Antic Règim que custòdia, així com per desenvolupar diferents tasques al seu taller de restauració, ha informat avui el Govern a través d'un comunicat.

Alhora, una part del pressupost que destina l'entitat bancària servirà per a l'adquisició de material fungible indispensable per fer aquests treballs de restauració.

En concret, el taller de restauració porta a terme una dinàmica de treball basada en la supervisió de la conservació dels fons documentals de l'Arxiu del Regne i en la restauració d'aquelles peces que pateixen signes notables de degradació. Dins la programació actual figuren també les actuacions sobre peces ingressades al taller en virtut dels convenis signats amb diverses institucions.

Respecte a la reorganització i descripció dels fons documental de l'Antic Règim conservats a l'Arxiu, els documents afectats són sobretot el de la Cúria de la Governació (segles XIV-XVI) i el de la Real Audiència i Audiència Territorial (segles XVI-XIX). Es tracta de tres arxius que tenen una continuïtat pel que fa a les seves funcions i també pel que fa a la tipologia documental. Ara mateix l'organització és incompleta i la descripció només abraça un inventari topogràfic. Hi ha un catàleg incomplet.

Amb tot, les obres d'emergència i renovació de les instal·lacions que es fan actualment als espais del Museu de Mallorca han fet necessari paralitzar temporalment els treballs del taller de la Unitat de Conservació de Metalls del centre, que, des de l'any 2003, ha fet una important tasca de recuperació d'objectes de pedra i metall provinents de diferents jaciments arqueològics de la comunitat. Per aquest motiu, aquest any els diners de Banca March es destinarà a la restauració dels fons artístics del Museu.

En concret, està previst recuperar la taula de Nostra dóna de la rosa, una pintura del 1575 feta per Mateu López, adquirida al 2008 amb fons de l'1% cultural.