Caamaño afirma que la nova Llei de Planta Judicial articularà "la millor solució" per acostar la Justícia a Formentera


Actualizado 20/7/2010 20:06:17 CET

MADRID, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha assegurat aquest dimarts que la reforma de la Llei de Planta i Demarcació Judicial que efectuarà l'executiu se'n va a "inserir la variable de la insularitat de manera clara i inequívoca", per a a partir d'aquest punt "articular la millor solució per acostar la Justícia als ciutadans de Formentera".

Així ho ha traslladat en resposta a la pregunta del senador per les Balears del Grup Mixt Pedro Torres, qui li va sol·licitar informació sobre la previsió del Govern per crear un jutjat de primera instància i instrucció en el marc de la reforma de la Llei de Planta i Demarcació Judicial.

"El fet insular és un element determinant que, per mandat constitucional, ha de tenir-se sempre present i, per això, amb tal criteri ha d'estar en aquesta Llei", ha exposat Caamaño per subratllar la "complexitat" que implica el cas de Formentera amb l'actual normativa de planta judicial.

El titular de Justícia ha recordat les dificultats que fan que Formentera no reuneixi els requisits per tenir aquest jutjat amb l'actual Llei de Planta Judicial és que l'illa no és un partit judicial propi i està integrat actualment, amb una població de dret i superfície "molt inferior" als paràmetres establerts en la present normativa.

Un altre dels punts problemàtics, segons Caamaño, és que la càrrega de treball requerida també està per sota dels requisits exigits per la normativa, si bé ha incidit que la insularitat ha de ser "criteri fonamental" en la reforma de la Llei per intentar portar a terme una solució per a Formentera. A més, ha assegurat que el Govern vol iniciar el canvi de l'actual normativa de Planta Judicial des del consens.

Caamaño ha traslladat al propi Torres "compartir la seva preocupació dels ciutadans de les Balears i Formentera per a l'accés a al servei públic", com revela segons la seva opinió el treball del Ministeri per millorar la Justícia en la comunitat amb la creació de 16 unitats judicials en la passada legislatura que se sumen a les 11 creades en el que va de legislatura.

En aquest sentit, el ministre de Justícia ha assegurat que amb l'actual Govern la comunitat autònoma ha experimentat un increment "molt significatiu" de la planta judicial, amb una mitjana per sobre de l'estatal.

FORMENTERA HA DE TENIR UN JUTJAT PROPI

Per la seva banda, el senador Torres ha assenyalat al ministre que una de les promeses electorals del programa electoral del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, era acostar la Justícia al ciutadà de la mateixa manera que reformar la nova Llei de Demarcació i Planta Judicial.

A més, ha afegit que, malgrat que Formentera no té diversos requisits per tenir un jutjat propi en l'actual Llei de Planta Judicial, sí reuneix singularitats que la fan "creditora d'albergar" aquesta infraestructura judicial.

En aquest sentit, ha dit que és "rellevant el tema de la singularitat" doncs comporta una dificultat de comunicació i també ha apel·lat a considerar l'augment de població que té l'illa de Formentera durant el període d'estiu, la qual cosa influeix també a la presentació d'assumptes judicials.

D'altra banda, ha recordat que l'illa canària del Ferro, molt semblant a Formentera pel que fa a les característiques de població, compte ja amb un jutjat de primera instància i instrucció des de l'any 1986. Per Què no a Formentera?, va interrogar el senador Torres al ministre de Justícia per recordar que tant a les Canàries com la Comunitat Valenciana es van crear nous jutjats sota el factor de la influència turística.

"La insularitat no ha de ser un handicap per als ciutadans de les illes, hem de tenir el mateix tracte i les mateixes facilitats que la resta de ciutadans de tot Espanya, sense ser discriminats. Formentera necessita ja aquest jutjat propi", ha remarcat Torres durant la seva intervenció.