Un de cada tres aturats que fa cursos de formació aconsegueix un treball


Actualizado 27/1/2011 19:04:42 CET

Encofradors, mecànics electricistes i tècnics de manteniment són algunes de les demandes no cobertes

PALMA DE MALLORCA, 27 Ene. (EUROPA PRESS) -

Una de cada tres persones parades (31,8%) que realitza cursos de formació professional que organitza el Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) aconsegueix un contracte laboral després d'haver superat el període formatiu, un percentatge que podria ser més elevat si és possible en un altre cicle econòmic de més auge.

Així es desprèn de l'estudi 'Valoració dels efectes sobre la inserció laboral dels cursos de formació professional dirigits a persones en atur' presentat aquest dijous per la consellera de Turisme i Treball, Joana Barceló, i el director general de Planificació Estratègica, Llorenç Pou, que han destacat que les persones que fan cursos formatius no només tenen més garanties de trobar un treball, sinó que aconsegueixen contractes més estables.

En concret, l'informe assenyala que la taxa d'aturats que no es forma i troba una ocupació és del 23,1%, fet que suposa una diferència de 8,7 punts entre els dos col·lectius sobre les possibilitats d'aconseguir un contracte.

D'altra banda, també mostra que un 30% dels aturats que han seguit cursos de formació aconsegueix un contracte indefinit, percentatge que baixa fins al 17,2% en el col·lectiu que no s'ha format prèviament. "La contractació indefinida és gairebé el doble entre els quals han estudiat", ha destacat Pou.

Una altra de les conclusions del treball que ha elaborat per la Universitat de les Illes Balears és que la taxa d'inserció d'aturats creix amb el pas de temps, de manera que el 43% dels aturats que s'han format troben treball al cap de nou mesos d'haver finalitzat els estudis, respecte del 28% del col·lectiu de no formats.

DEMANDES NO RESOLTES

Amb tot, Barceló ha assenyalat que malgrat la crisi hi ha demandes de nivells formatius que no estan resoltes a l'arxipèlag, com encofradors, mecànics electricistes, personal de manteniment d'aires condicionats i sistemes de calefacció, cuiners, entre d'altres, "graus formatius que són difícils de cobrir".

En aquest punt, el director general Planificació Estratègica ha remarcat que la formació té un impacte positiu a l'hora de trobar un lloc de treball "sigui quin sigui el nivell formatiu, al tractar-se sempre d'una garantia".

"La professionalitat que implica la formació té uns beneficis molt grans, per això els certificats de professionalitat són tan importants, després de ser molt útils per trobar un lloc de treball", ha aprofundit Barceló.

L'Executiu illenc destina 11 milions d'euros en cursos de formació en 2010 i 2011 per a una oferta formativa que supera les 5.000 persones. Aquesta xifra s'eleva fins a 8.000 desocupats si es compten altres programes formatius públics que s'ofereixen en la CA.