La CAEB opina que la reducció de l'IVA al 4 % incentivarà el mercat immobiliari d'habitatges nous


Actualizado 19/08/2011 21:34:44 CET

Considera a més que les arques públiques veuran incrementada la recaptació d'impostos gràcies a l'increment d'aquestes vendes

PALMA DE MALLORCA, 19 Ago. (EUROPA PRESS) -

El president de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), Josep Oliver, ha manifestat que l'aprovació del decret llei que rebaixarà temporalment l'IVA del 8 al 4 % en la compra d'habitatge nou, incentivarà aquest mercat i, a més, les arques públiques veuran incrementada la recaptació d'impostos gràcies a l'increment d'aquestes vendes.

Així ho ha posat de manifest en un comunicat, en què ha considerat que entre les mesures aprovades aquesta reducció és "la més rellevant i positiva" des del punt de vista empresarial.

Segons l'opinió d'Oliver, a més de reduir l'estoc existent de nous habitatges, aquesta iniciativa pot incrementar l'activitat de sectors auxiliars que es beneficien de l'habitabilitat d'aquests immobles, energètic, i el de venda d'equipaments de la llar, entre d'altres, així com afavorir la construcció de nous habitatges.

"Fins i tot les arques públiques podrien veure incrementada la recaptació d'impostos gràcies a l'increment de la venda d'habitatges, de l'habitabilitat dels pisos i de l'activitat en general, que afavoriria el manteniment de llocs de treball", ha augurat el president dels empresaris de les illes.

Finalment, per al màxim responsable de la CAEB també calen també altres mesures per dinamitzar el mercat, com aquelles dirigides que les empreses puguin créixer i crear llocs de treball perquè els treballadors i les seves famílies puguin fer front a la compra d'un habitatge, i facilitar l'accés a nous crèdits.

En concret, el decret llei va dirigit a accelerar la reducció del dèficit públic i al costat de la rebaixa de l'IVA té com a 'mesures estrella' la reforma parcial de l'impost sobre Societats i la reducció de la despesa farmacèutica mitjançant el major ús de medicaments genèrics. Totes aquestes mesures procuraran un estalvi de 5.000 milions d'euros aquest any.

En el cas específic de la retallada de l'IVA per a l'adquisició d'habitatge nou durarà només quatre mesos, fins al 31 de desembre, i té per objectiu reduir l''estoc' d'habitatge, segons han explicat el portaveu del Govern i ministre de Foment, José Blanco, i la vicepresidenta per a Assumptes Econòmics, Elena Salgado, en la roda de premsa després del Consell de Ministres.

Això suposarà que per a un habitatge d'uns 200.000 euros, el preu es veurà reduït en uns 8.000 euros, la meitat del que es paga actualment per l'IVA, segons ha detallat Blanco, qui ha recalcat que la mesura és de caràcter "temporal i extraordinari". "Amb aquesta mesura pretenem donar sortida a l''estoc' d'habitatges i reactivar el sector de la construcció, on hi ha demanda potencial, però després d'haver estoc és molt difícil l'accés al crèdit", ha explicat Blanco.