La Cambra de Comerç de Mallorca afirma que l'alentiment econòmic és més fort i ràpida del que s'esperava


Actualizado 18/9/2008 18:45:57 CET

L'entitat considera que la situació tocarà fons en el segon semestre de 2009, per començar a millorar si ho permet la volatilitat del mercat internacional

PALMA DE MALLORCA, 18 de setembre (EUROPA PRESS)

La Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca afirma que l'alentiment econòmic és "més fort i ràpid" del que s'esperava, com demostra el que la taxa de creixement en el segon trimestre va ser de l'1,5%, mentre que la previsió per al pròxim any continua reajustant-se a la baixa i, de moment, se situada en l'1,2%.

Aquesta és la dada més cridanera de l'informe 'Quina És la situació econòmica actual?', presentat avui pel president de la Cambra, Joan Gual, en un acte que va tenir lloc a la seu d'aquesta entitat a Palma, en què va estar acompanyat per la directora d'Estudis, Catalina Barceló, amb qui va desgranar els detalls de l'evolució dels diversos sectors d'activitat.

En la seva intervenció, Gual va manifestar que l'economia balear té el "múscul" del sector turístic, que serà el que "activarà la pujada" després de la "caiguda lenta" que s'està produint ara, per arribar a un altre cop una "completa normalització del nostre sistema"; situació que va considerar que s'arribarà a l'any 2010, quan "és difícil que Balears no tingui la seva quota" de visitants, entre el moviment global de turistes previst, que ascendirà a 10.000 milions de persones.

Tot i això, la situació actual passa per un increment del 4,2% en l'afluència d'alemanys --2,37 milions de turistes--, però també per un descens del -1,5% en l'arribada de britànics --1,89 milions-- i un -1,1% en la d'espanyols --1,6 milions--. Al que cap agregar un descens del -1,5% en les pernoctacions i una estada mitjana gairebé immobilitzada en els 6,7 dies, ja que només va créixer un 0,3%.

Segons l'estudi donat a conèixer avui, la Construcció està "replegant" la seva activitat, i, tot i que encara va registrar un creixement del 0,4%, entre gener i maig la superfície a construir va baixar un -44,8% --per sota de la mitjana nacional, del -50,8%--, la compra venda d'habitatges es va reduir un -25,3%, passant de les 1.495 del 2007 a les 1.116 previstes per a 2008. La licitació pública es va reduir un -53,6%, arribant als 211,6 milions d'euros.

També va caure un -38,1% el volum d'habitatges, construcció de la qual es va iniciar, amb 2.373 en el primer trimestre. I, segons els indicadors avançats per l'estudi 'Quina És la situació econòmica actual?', el sector encara seguirà contraient-se, doncs s'espera que es visin 3.259 obres i 3.474 habitatges, segons dades del Col·legi d'Arquitectes, el que suposarà descensos del -15,2% i el -61,1%, respectivament. A més, el preu de venda al públic va seguir creixent, amb un moderat 2,6%.

CREIXEN ELS OCUPATS I TAMBÉ ELS ATURATS

En aquest mateix sector, la població ocupada va créixer de mitjana un 3,4%, front a l'11,9% del 2007; tot i que els aturats van augmentar un 64,6% respecte del 8,5% que es va registrar l'any passat. Destacant el mes d'agost, quan van passar a engrandir les llistes del SOIB altres 13.050 treballadors d'empreses d'aquesta activitat. Cap aclarir que, en tot el mercat laboral --amb 502.500 afiliats a la Seguretat Social-- es dóna la dualitat que augmenta, al mateix temps la població ocupada i la parada.

Arrossegat en certa manera per la Construcció, el sector Industrial va créixer un tímid 0,8 en el que portem d'any i, per primera vegada en tres anys, va perdre població ocupada (-4,2%). A més, l'índex de preus industrials va registrar els valors més elevats els últims cinc anys i la matriculació de camions i furgonetes va caure un -40,3%, davant de l'augment del 6% que va registrar el 2007.

En canvi, l'estudi de la Cambra de Comerç mallorquina assenyala al sector Serveis com el més "dinàmic", després de ser el "pilar del creixement" de l'economia balear, tot i que va registrar el mes d'agost passat majors índexs d'atur que l'any passat, i que el comerç al detall va reduir la seva activitat en un -3,7%, davant del creixement del 4,8% positiu que va registrar el 2007, empès per una campanya de rebaixes d'estiu que va complir les expectatives.

MERCAT MOLT VOLÀTIL

En general, la Cambra de Comerç va considerar que l'alta volatilitat del mercat, especialment a causa de l'increment en el preu del petroli --que s'ha duplicat en l'últim any--, és el principal escull per poder sortir d'una situació de crisis generada per la desconfiança de les famílies i les empreses, així com la falta de liquiditat.

A més, la inflació se segueix allunyant de l'objectiu del Banc Central Europeu, amb un IPC que l'agost es va situar en el 4,5%, després d'arribar el juliol el 4,9%, fet que suposa 2,3 punts percentuals més que en mateix període del 2007, tot i que encara se situa per sota de la mitjana nacional, del 4,9%.