Carbonero lamenta que la banca "obstaculitzi" algunes promocions i demana que s'obri el crèdit hipotecari


Actualizado 28/12/2010 14:21:04 CET

Antich mantindrà una reunió amb representants de les entitats financeres el pròxim 18 de gener

PALMA DE MALLORCA, 28 Dic. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, ha lamentat que la banca "obstaculitzi algunes promocions d'habitatge públic" ja que, segons ha dit, hi ha més de 1.200 immobles protegits qualificats "en espera de rebre finançament" a Balears, per la qual cosa un dels seus desitjos per al pròxim 2011 ha estat que les entitats financeres "obrin els crèdits hipotecaris".

Així s'ha expressat Carbonero durant la tradicional copa de Nadal oferta als mitjans de comunicació, on, a més, ha assenyalat que no es deu "amagar" que el que "condiciona" les actuacions de les entitats bancàries és el seu parc immobiliari. En aquest sentit, ha indicat que per a aquests pisos sí que ofereixen finançament.

Tot i això, ha remarcat que "el que arribi a dissoldre's el seu stock pot comportar un temps que determinades actuacions no poden esperar". A més, ha subratllat que el parc immobiliari de les entitats no té un preu "marcat per la llei", sinó que és lliure.

Per aquesta raó, ha advocat per arribar a una solució per baixar els preus d'aquests immobles, si bé ha afegit que "no n'hi ha prou" que els ciutadans tinguin bones condicions financeres, ja que una família no ha de destinar més d'un terç dels seus ingressos al pagament de l'habitatge.

Per tots aquests motius, el president del Govern, Francesc Antich, es reunirà el pròxim 18 de gener amb representants de les entitats financeres. "Havent promocions en marxa no és normal que no es puguin adjudicar a falta de finançament", ha criticat el conseller.

Carbonero ha indicat que la major part de les operacions immobiliàries del Ibavi són de lloguer, de manera que "se soluciona una part del crèdit hipotecari".

96 MILIONS EN SUBVENCIONS

En un altre ordre de coses, el responsable autonòmic ha afirmat que durant aquesta legislatura s'han destinat al voltant de 96 milions d'euros a subvencions per accedir a l'habitatge, ja sigui en matèria de compra, lloguer o rehabilitació, una quantitat "molt elevada" que, a més, serveix per generar o mantenir nous llocs de treball i que demostra que l'administració, malgrat la crisi, segueix mantenint un nivell d'ajudes alt, ha destacat.

D'altra banda, el conseller s'ha referit al nivell de compliment del Pla Estatal d'Habitatge, que ha estat del 153% entre els mesos de març del 2009 i 2010 i que van situar a Balears com la segona Comunitat Autònoma amb l'índex més elevat, després de Catalunya.

A més, entre març del 2010 fins a finals d'aquest any el nivell de compliment ha estat del 110%, xifra que, malgrat ser inferior a falta de tres mesos, "com aquest any no hi ha fons de reserva d'eficàcia el 100% ja ha estat un bon nivell", que es va poder "rescabalar" en la passada Comissió Bilateral d'Habitatge.

A més, Carboner ha indicat que durant aquesta legislatura es van comprometre a fer 20.000 actuacions en matèria d'habitatge, però finalment s'han executat unes 29.000, si bé ha reconegut que els pròxims mesos "seran més difícils perquè s'ha tallat el crèdit".

Finalment, preguntat per la renovació de les concessions als ports de la comunitat ha indicat que ja hi ha cinc que han estat renovats i que abans de finalitzar la legislatura s'espera renovar la resta, si bé ha admès que renovar el de Portals i el de Santa Ponça abans de maig de 2011 podria ser més complicat.