Chaves anuncia trobades després de l'estiu per impulsar la cessió de les competències pendents de transferir a Balears


Actualizado 17/6/2009 20:01:56 CET

Antich remarca que Balears ha d'arribar a la mitjana de finançament i Chaves diu que un objectiu és aconseguir, amb la reforma, la igualtat en dotació per càpita

MADRID, 17 Jun. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident tercer del Govern i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, ha assegurat avui que després de l'estiu es mantindran diverses reunions per impulsar els acords sobre les competències que encara falten per transferir a Balears.

Així ho va exposar en una compareixença conjunta amb el president del Govern, Francesc Antich, després de la celebració de la Comissió Mixta de Transferències entre el Govern i Balears per a l'acord sobre el traspàs del Parc Nacional de Cabrera.

Chaves, va detallar als mitjans de comunicació que aquestes trobades versaran sobre el traspàs de Justícia, titularitat de museus, sanitat penitenciària i competències relacionades amb immigració i en matèria de costes.

El ministre de Política Territorial ha explicat que el traspàs de les esmentades competències comporten "una gran complexitat tècnica i de matèria jurídica", de manera que "tot i aquestes dificultats s'accelerarà la seva resolució".

"La voluntat del Govern d'Espanya i de les Balears és continuar negociant, continuar arribant a acords com el d'avui, amb el doble objectiu de potenciar l'autogovern i millorar la qualitat i eficàcia dels serveis públics als ciutadans", ha afirmat Chaves.

Per la seva banda, el president del Govern, Francesc Antich, ha afirmat que ha mantingut amb el ministre una reunió per tractar les qüestions pendents en la col·laboració amb l'executiu central, com és el cas "d'agilitar al màxim" tots els convenis amb l'Estat per plasmar les inversions estatutàries.

SOLUCIONS PER A BALEARS

També ha indicat que han pogut conversar també sobre la reforma del finançament autonòmic, per recordar a més que la posició de les Balears és el que pugui forjar-se "un gran acord" en el nou model, perquè les illes puguin estar en la mitjana d'inversió estatal.

Alhora, ha recordat que Balears és la comunitat autònoma més perjudicada amb l'actual model, de manera que es requereix tenir "més solucions" encarades a situar-la en la mitjana del finançament del conjunt de comunitats.

Per la seva banda, Chaves ha assegurat que un dels objectius del sistema de finançament autonòmic és aconseguir "la igualtat" entre el conjunt de comunitats, sobretot en el referent a les dotacions per càpita en les que es traduirà el model.

En aquest sentit, ha apuntat que existeix una diferència aproximada amb l'actual model de 940 euros per càpita entre la comunitat més beneficiada i l'autonomia més perjudicada amb el sistema vigent, una forquilla que va qualificar de "massa àmplia".

A més, va enquadrar a les illes en aquest context, atès que ha recordat que Balears presenta 21 punts per sota amb l'actual model de finançament.

Alhora, ha recordat que la reforma requereix un model de negociacions bilaterals i de manera multilateral, pel que ha dit que l'acord ha d'englobar tant a Catalunya com la resta de les autonomies.