Amnistia reclama als Governs europeus que "facin justícia" amb les víctimes dels vols de la CIA


Actualizado 15/11/2010 18:13:31 CET

Assegura que els casos oberts per l'Audiència Nacional avancen "molt lentament" per la falta de "diligència" del Govern

MADRID, 15 Nov. (EUROPA PRESS) -

Amnistia Internacional (AI) va reclamar aquest dilluns als Governs europeus que "facin justícia" amb les víctimes dels programes de lliurament il·legal i detenció secreta de l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) estatunidenc, "que van fer possible la desaparició forçada, tortura i maltractament de diverses persones".

En un comunicat, AI ha recordat també que actualment hi ha tres procediments oberts en l'Audiència Nacional en connexió amb aquests fets, però que els tres casos "avancen molt lentament" a causa de la falta de "diligència" per part de les autoritats espanyoles. Alhora, va reclamar al Govern espanyol que reguli l'activitat extraterritorial de les forces de seguretat "per impedir que contribueixin a violacions de drets humans en el context del crim organitzat, inclòs el terrorisme".

En un informe publicat avui amb el títol 'Un secret a veus: Creixents indicis sobre la complicitat d'Europa en lliuraments extraordinàries i detencions secretes', l'organització recull els indicis més recents de complicitat de països europeus en els programes de la CIA empresos en el context de la lluita contra el terrorisme des dels atemptats als Estats Units de l'11 de setembre de 2001.

"La UE no ha pres en absolut mesures per fer rendir comptes als estats membre pels abusos que han comès", ha manifestat el director de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant de les Institucions Europees, Nicolas Beger.

"Aquests abusos es van cometre en terra europeu", ha prosseguit. "No podem deixar sense més que Europa se sumi als Estats Units per convertir-se també en 'zona sense rendició de comptes'", ha afegit. "Les coses estan canviant, doncs alguns països han iniciat investigacions, però cal fer molt més", ha advertit.

Segons l'informe d'AI, diverses persones han estat objecte de desaparició forçada, inclosa la detenció secreta a mans de la CIA, i "segueix sense conèixer-se el parador d'algunes". "Cadascuna de les víctimes de lliurament entrevistades per Amnistia Internacional ha manifestat que ha estat torturada o sotmesa a altres maltractaments sota custòdia", ha assegurat l'organització.

"Ningú ha d'eludir la responsabilitat de les transferències il·legals, desaparicions forçades, tortures i detencions secretes que s'han produït en el context d'aquestes operacions dirigides per la CIA", ha declarat Nicolas Beger. "Els Governs nacionals tenen l'obligació jurídica de garantir que es rendeixen plenament comptes per tals violacions de drets humans", ha afegit.

Arran de les revelacions dels seus informes, en països com Alemanya, Itàlia, Lituània, Macedònia, Polònia, El Regne Unit, Romania i Suècia "s'han portat a terme o hi ha actualment en curs investigacions sobre la complicitat de l'Estat o processos judicials dirigits a exigir responsabilitats individuals", segons AI.

"En diversos països europeus s'estan fent avenços en la rendició de comptes. No deu desaprofitar-se aquest ímpetu", ha afirmat Nicolas Beger. "L'excusa, sovint massa repetida, que 'cal el secret d'Estat per protegir la seguretat nacional' no ha de servir per mantenir la impunitat", ha manifestat.

ESPANYA

La nombrada 'Guerra contra el Terror' liderada pels Estats Units també va tenir abasts a Espanya, "des de l'ús de l'espai aeri i el territori espanyol en el marc del programa de detencions secretes i lliuraments extraordinàries liderades pels Estats Units, fins a la presència de policies espanyols els qui van realitzar interrogatoris il·legals a Guantánamo", indica l'informe.

"Actualment, hi ha tres procediments oberts en l'Audiència Nacional en connexió amb aquests fets, però els tres avancen molt lentament i no s'ha produït la diligència deguda de les autoritats espanyoles en la seva resposta a aquests procediments", ha indicat AI. "La víctimes segueixen sense justícia ni reparació", ha lamentat.

"De la mateixa manera que altres països europeus", segons Amnistia, Espanya va permetre durant més de quatre anys --des de gener de 2002 fins a setembre del 2007-- que la CIA utilitzés aeroports i l'espai aeri espanyol per a les seves operacions de detencions secretes i lliuraments extraordinàries.

"Al voltant de 200 persones detingudes van arribar a Guantánamo en avions militars estatunidencs que tot i que no sempre es van enlairar de bases espanyoles, sí van travessar l'espai aeri espanyol, l'ús del qual també està sotmès a autorització de les autoritats espanyoles", ha afirmat.

A part, "s'han documentat fins a 68 escales d'avions que es relacionen amb activitats il·legals de la CIA en aeroports espanyols fins a finals del 2005". Aquesta xifra augmenta "si se li afegeixen les més de 20 escales realitzades per altres avions que, tot i que amb destinacions menys preocupants, també han estat relacionats amb la CIA i el seu programa de detencions secretes".

D'altra banda, Amnistia Internacional ha manifestat la seva preocupació per la participació de policia espanyols a l'interrogatori a ciutadans de diferents nacionalitats i en l'obtenció d'informació, "aprofitant-se del llimbs extralegal i les condicions coercitives de Guantánamo".

L'Audiència Nacional, recorda l'informe, ha enviat una comissió rogatòria al Regne Unit sol·licitant informació sobre l'actuació dels agents de la CIA a Espanya. També s'ha dirigit al Ministeri de Defensa espanyol perquè proporcioni informació sobre els vols de la CIA que van travessar l'espai aeri espanyol o repostaren en aeroports espanyols per contrastar-la amb la informació lliurada per Eurocontrol sobre aquesta qüestió. "Més de mig any després, encara no ha rebut resposta", ha denunciat AI.

"Amnistia Internacional demana al Govern espanyol que asseguri que les víctimes del programa de lliuraments extraordinàries i detencions il·legals de la CIA reben justícia i reparació", per a la qual cosa "deuen investigar-se tots aquests fets i establir-se les responsabilitats individuals que corresponguin", ha afirmat l'organització.

Alhora, "deuen crear-se mecanismes que regulin l'activitat extraterritorial dels policies, agents d'intel·ligència i altres agents de cossos i forces de seguretat espanyols per impedir que contribueixin a violacions de drets humans en el context del crim organitzat, inclòs el terrorisme", ha afirmat.