El cinema va disminuir en més de 27.000 euros els ingressos generats per drets d'autor a Balears durant el 2007


Actualizado 24/4/2008 17:29:52 CET

La SGAE va ingressar l'any passat un total de 9,69 milions d'euros a Balears a través dels seus 1.539 socis

PALMA DE MALLORCA, 24 d'abril (EUROPA PRESS)

El cinema va disminuir en 27.068 euros els ingressos generats per drets d'autor a Balears durant el 2007, en relació amb l'any anterior, després que els beneficis generats per aquest concepte ascendissin a 255.364 euros, fet que suposa un 10,6 per cent menys, respecte el 2006.

En una roda de premsa, el delegat de la Societat General d'Autors i Editors a Balears, Ignacio Fernández, va recordar que a nivell estatal, s'està produint un descens generalitzat en la recaptació dels cines, el que està provocant l'amenaça "constant" del tancament de sales cinematogràfiques, tant a Balears, com en altres Comunitats Autònomes.

El director comercial de la SGAE, Javier Trujillo, va indicar que malgrat la recaptació dels cines a nivell estatal es va mantenir estable durant el 2007, després d'aconseguir 623 milions d'euros, el nombre d'espectadors ha disminuït en 5 milions, en relació el 2006, degut, sobretot, a les descàrregues de pel·lícules per internet que l'any passat van ascendir a 300 milions a tota Espanya.

D'altra banda, Fernández va informar que durant el 2007, la SGAE va ingressar un total de 9,69 milions d'euros a Balears, a través dels seus 1.539 socis, fet que va suposar un increment del 6,34% respecte l'any anterior, si bé els beneficis per les arts escèniques i la reproducció mecànica es van reduir també en un 8,31 i un 8,69%, respectivament fins arribar a la xifra de 805.756 i 1,6 milions d'euros.

Per contra, Fernández va explicar que l'any passat els ingressos de la SGAE procedents del sector de la radiodifusió, tant emissores de televisió com de ràdio va experimentar una pujada important d'un 30,9%, amb uns beneficis de 3,2 milions d'euros, mentre que la comunicació pública d'obres musicals i audiovisuals en hostaleria, comerços i altres tipus d'establiments va suposar uns ingressos de 3,5 milions d'euros, el que significa un augment de l'1,18%, respecte 2006.

D'altra banda, va revelar que en el passat exercici es van incorporar a la SGAE un total de 49 nous socis a les illes, dels quals 47 van procedir de Mallorca, 1 de Menorca i 1 d'Eivissa i Formentera i va detallar que 41 eren compositors o lletristes i 8 autors teatrals i coreògrafs.

Del total de 1.539 socis, Fernández va recalcar que durant el 2007 només el 40% dels mateixos, és a dir, 604, va percebre drets d'autor per part de la SGAE, després d'haver estrenat una obra musical o teatral o haver gravat un disc.

En aquest sentit, va destacar que es van enregistrar 594 obres a l'arxipèlag, que van generar uns ingressos de 6,4 milions d'euros i, d'altra banda, va concretar que dels nous treballs, 489 eren musicals, 23 dramàtiques, 59 simfòniques, 7 audiovisuals i 16 esquetxos.

Fernández va subratllar que durant el 2007, es va incrementar l'ús del Servei de Socis per internet, a causa que va ser utilitzat de manera habitual per 251 socis de les Balears, dels quals 243 són autors i vuit editors. En el conjunt de l'Estat, va indicar que 11.313 socis van utilitzar aquesta eina tecnològica, mitjançant la qual es realitzen declaracions d'obres en línia -on line-, s'accedeix a les liquidacions de drets i es pot consultar el repertori d'obres.

Alhora, va apuntar que la SGAE va atendre 1.255 consultes d'assessorament legal i jurídic, fonamentalment en temes audiovisuals, degut al nou mapa televisiu que s'ha creat a l'arxipèlag. Així, va detallar que la demanda més habitual va ser la revisió dels contractes i la redacció definitiva de les clàusules alternatives en defensa de l'autor, sobretot en contractes de producció d'obra visual i encàrrec d'obra, tot i que va assenyalar que els socis també han expressat la seva preocupació pel contingut de la nova Llei de Propietat Intel·lectual i les seves conseqüències a l'entorn digital.

ESPECTACLES QUE VAN GENERAR MÉS INGRESSOS

Respecte els muntatges teatrals que més drets d'autor van generar, Fernández va indicar que van ser 'Especial Nadal' d'Agustín El Casta, a l'Auditorium; 'Pels Pels' de la companyia La Protectora, a l'Auditorium; 'El Túnel', de la companyia Pentación, a l'Auditorium; 'Un, dos, tres.. i a volar', de Miquel Fullana al teatre Escènic; i 'Ay Carmela', de Produccions [Farranta], en l'Auditorium.

Pel que fa als concerts, els més vistos van ser el de Sabina i Serrat, Alejandro Sanz, Fito i els Fitipaldis a Son Moix, Joe Cocker i Fito i Fitipaldis a Pollença, mentre que els espectacles de dansa que van generar més ingressos van ser 'La Sylphde del Boston Ballet a l'Auditorium; 'Víctor Ullate' a l 'Auditorium; 'La Ventafocs' pel Ballet Nacional de Cuba, a l'Auditorium; i la Companyia d'Antonio Gades a l'Auditorium.

Finalment, els concerts simfònics que més drets d'autor van generar a Balears durant el 2007 van ser el Cor Òpera de Basilea, amb la seva obra 'Carmina Burana', en el Claustre de Santo Domingo de Pollença; l'Orquestra Simfònica de Les balears, amb el concert de 'Mendelssohn/Saint-Saens, a l'Auditori; i l 'Orquestra Simfònica de les Balears amb Bartók/Dvorak.