El Congrés rebutja derogar els permisos per fer prospeccions petrolíferes al mediterrània


Actualizado 16/3/2011 15:40:24 CET

PSOE, PNB i CiU s'oposen a incloure a la Llei d'Economia Social l'esmena de Sampol

MADRID, 16 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Congrés dels Diputats ha rebutjat incloure dins l'Economia Social incloure l'esmena del senador autonòmic per les Balears Pere Sampol relativa a la derogació de Reial decret que recull l'autorització per fer prospeccions al mediterrània

L'esmena finalment no serà introduïda en aquesta normativa després que PSOE, PNB i CiU hagin votat en contra de la seva incorporació, mentre que el PP ha votat a favor de mantenir la derogació d'aquests permisos de la mateixa manera que altres formacions com IU i ERC.

Cal recordar que el Senat ha aprovat la derogació gràcies al vot favorable del PP i altres forces polítiques --inclosos senadors del Grup Mixt-- mentre que el PSOE i CiU van emetre el seu sufragi contrari a incorporar aquesta esmena a la Llei d'Economia Social.

Durant el debat parlamentari sobre les esmenes incorporades al senat, la diputada del PP Carmen Quintanilla va detallar el seu vot favorable a aquesta esmena mentre que el portaveu del PSOE Luis Carlos Sahuquillo ha remarcat l'oposició d'incloure la derogació dels permisos concedits pel Govern al desembre .

El diputat socialista va reprotxar al PP que de manera "incomprensible" recolzés, tant al senat com el Congrés, aquesta "esmena incomprensible" desè el punt de vista jurídic i ha subratllat que aquest suport només respon a l'"oportunisme" polític.

EL PP ÉS CAPAÇ DE FER "UNA COSA I LA CONTRÀRIA"

Sahuquilló ha explicat en el Ple del Congrés que els permisos per investigar l'existència d'hidrocarburs "no s'ha d'entendre com una concessió automàtica d'explotació" i ha incidit que aquest tipus d'actuacions amb tota una normativa d'avaluació ambiental que garanteix el respecte al medi ambient.

Tot i això, el diputat del PSOE ha recordat que els governs del PP van aprovar en la seva etapa fins a 12 autoritzacions d'investigació i que va abonar la conversió en explotació d'una d'elles, el que revela segons la seva opinió que "amb tal d'oposar-se al Govern són capaços de dir una cosa i fer la contrària".

CRÍTIQUES DEL PNB

Per la seva banda, el diputat del PNB Emilio Olabarría va anunciar que la seva formació s'oposa a l'esmena de Sampol i va qualificar de "vergonyant" que s'hi hagi introduït una matèria "absolutament col·lateral" amb el contingut de la Llei d'Economia Social. "Ni la persona més psicodèlica pot vincular això amb la Llei", ha postil·lat després.

Mentrestant, el diputat d'IU Gaspar Llamazares també ha assenyalat que "no [le] agrada res" que s'incorporin esmenes alienes a l'esperit d'aquesta normativa tot i que ha manifestat el seu suport a l'esmena de Sampol, que va qualificar de "benintencionada". Per part seva, ERC també ha expressat el seu vot favorable a la derogació dels permisos per avaluar prospeccions d'hidrocarburs al mediterrània.