El Consell aprova el pagament d'un deute d'1,8 milions del 2007 i 2006 amb el pressupost d'aquest any


Actualizado 5/5/2008 21:19:14 CET

PALMA DE MALLORCA, 5 May. (EUROPA PRESS) -

El ple del Consell de Mallorca va aprovar avui el pagament, amb càrrec als pressupostos del 2008, d'un deute d'1,8 milions d'euros per actuacions portades a terme l'any passat i el 2006, i que serà liquidada després de donar-se el vistiplau a dos reconeixements extrajudicials de crèdits corresponents als dos períodes, amb 17 vots a favor de l'equip de govern.

En concret, la quantitat fa referència a un total de 1.350 factures impagades per valor de 1.448.000 euros, a les quals s'hi sumen les referides a l'Institut d'Hípica, de 380.000 euros. La majoria dels extractes corresponen a novembre i desembre del 2007 que finalment no van ser comptabilitzats en el pressupost d'aquest any.

Durant la sessió plenària, el conseller 'popular' Pedro Álvarez va lamentar, a més de la "gravetat" dels imports, el fet que el 34 per cent de la quantitat global faci referència a tres factures concretes, en concret als 386.000 euros reservats el 2006 a la carretera de Petra, els 300.000 euros del consorci hípic i altres 100.000 en relació amb altres adjudicacions "a dit", tal com va recriminar.

En aquest sentit, va remarcar que aquest 34 per cent de factures va en contra de la Llei de Contractes de l'Administració Pública, en recordar que la carretera de Petra estava adjudicada per 1,1 milions mentre que el seu pressupost es va excedir en 386.000 euros que no estaven previstos en l'adjudicació i que sobrepassen "de molt" el 20 per cent de desviació permès per la Llei de Contractes.

"A banda d'això, hi ha despeses que s'han efectuat sense transparència, publicitat ni concurrència, que no sabem a què s'han destinat", va advertir l'exregidor d'Hisenda de Palma, qui va recordar que el Consell va anunciar fa poc un superàvit de tres milions d'euros corresponents a l'any passat "quan des de l'equip de govern lamenten que no tenien diners i que per aquesta raó han de recórrer als pressupostos del 2008".

Segons la seva opinió, es tracta d'una actitud dirigida a "tapar les incongruències dels procediments administratius portats a terme". Per part seva, el conseller d'Economia i Hisenda, Antoni Alemany, va manifestar que "no hi ha res que amagar" i va justificar que més de la meitat de les factures són de novembre i desembre, quan la tramitació dels pressupostos ja s'havia tancat.

"El Consell pateix un finançament feble que ha de millorar-se, i no és una excusa per justificar els impagats, sinó una realitat", va al·legar Alemany. Finalment, va considerar "normal" l'aprovació d'aquests reconeixements extrajudicials de crèdit, ja que els fan "totes les institucions d'Espanya i al Consell també s'ha fet".

Davant d'això, Álvarez va respondre que la "magnitud" dels imports i els procediments portats a terme per saldar-los "no és res habitual i es pot considerar una cosa totalment anormal". També va lamentar el dèficit d'1,8 milions que patiran els pressupostos del 2008 després d'extreure's aquesta quantitat per liquidar les factures impagades.