El Consell de Formentera acudeix a Madrid per sol·licitar connexions directes amb la Península


Actualizado 10/6/2009 20:38:45 CET

FORMENTERA, 10 Jun. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Turisme i Mobilitat del Consell de Formentera, Pep Mayans, i la directora general de Transport Marítim, Joana Amengual, s'han desplaçat avui a Madrid per reunir-se amb responsables del Ministeri de Foment i sol·licitar connexions directes de Formentera amb la Península.

Segons ha recordat Mayans, quan l'actual equip de govern va prendre possessió dels seus càrrecs el 2007, una de les primeres actuacions fou la petició de modificació del Reial decret 1516/2007 de 16 de novembre i la solució d'aquest fet en la major brevetat possible, "amb la finalitat de garantir unes freqüències setmanals de connexió directa amb la Península".

Des del Consell van lamentar que en aquesta normativa queda exclosa l'illa de Formentera, un fet que ha criticat "després de ser, a més, l'única que no disposa d'aeroport i que per tant té la via marítima com a única connexió amb l'exterior".

El titular de Mobilitat ha afegit que l'aprovació d'aquest decret va suposar tres anys de treball i que durant el període d'al·legacions no hi ha hagut cap inconvenient per part del Govern, presidit pel Partit Popular en aquell moment. La resposta del Ministeri de Foment a la reclamació de Formentera ha conclòs que feia falta comunicar davant aquest Ministeri i la Direcció General de la Marina Mercant la justificació d'aquesta necessitat per a l'illa amb la finalitat que pugui ser modificat aquest Reial decret.

Sobre aquesta qüestió, Mayans ha concretat que a dia d'avui, el Consell de Formentera i el Govern van presentar un estudi a la Direcció General de la Marina Mercant, justificant el perjudici econòmic que té Formentera per l'absència d'una connexió directa i pel monopoli actual de les companyies navilieres.

Tal i com estableix aquest estudi, el volum de càrrega i de passatgers no es veu afectat pels sobrecostos del trajecte Eivissa-Formentera, ja que "tot i que els preus han augmentat un 100% en els últims quatre anys, Formentera continua sent un atractiu destí turístic", ha matisat.

A l'estudi també es va fer referència a la cohesió territorial que "ha de garantir la lliure mobilitat de les persones, i que, en el cas de Formentera es veu molt reduïda a causa de la doble i, a vegades, triple insularitat".

Alhora, el Consell ha afegit que ha adjuntat les manifestacions del Tribunal de la Competència de l'any 2004 en un expedient que es referia a la concentració d'empreses de transport marítim entre les Pitiüses, i la conseqüent situació de monopoli.

En aquest expedient s'aporten una sèrie de mesures que "cinc anys després no han millorat en res la situació", van lamentar.

Des del Consell van concretar que ara és el torn del Ministeri de Foment, que haurà de valorar la possibilitat de modificar aquest Reial decret per a la inclusió de Formentera en les obligacions de servei públic. La reunió va començar avui a les 17.00 hores.