El Consell de Mallorca subvenciona amb 90.000 euros els projectes de dinamització lingüística de set ajuntaments


Actualizado 18/9/2008 20:00:13 CET

PALMA DE MALLORCA, 18 de setembre (EUROPA PRESS)

El Consell de Mallorca subvencionarà amb de 90.000 euros els projectes de dinamització lingüística de set ajuntaments de l'illa, amb l'objectiu de portar a terme diverses activitats que els municipis han programat amb la finalitat de fomentar el coneixement i l'ús social del català.

En un comunicat, la Institució Insular va explicar que la Direcció Insular de Política Lingüística ha distribuït aquests 90.000 euros en dues modalitats, d'una banda 54.000 euros per a la categoria A, formada pels ajuntaments de més de 10.000 habitants; i, d'altra banda, 36.000 euros per a la categoria B, formada pels ajuntaments de menys de 10.000 habitants. Alhora, com preveien les bases, en la modalitat A s'han subvencionat les tres sol·licituds amb major puntuació, i en la modalitat B, les quatre que han obtingut més punts.

Passat el termini de presentació de sol·licituds, que va acabar dia 5 de juny, un total de 16 ajuntaments de Mallorca van presentar els seus respectius projectes. Així, en la valoració, s'ha tingut conte l'interès i la qualitat del projecte, el percentatge del pressupost que el consistori dedica a política lingüística, el nombre d'habitants del municipi i la suma dels percentatges de població no nascuda a Balears.

Així, els ajuntaments mallorquins als quals s'ha concedit subvenció en la modalitat A són Alcúdia, Capdepera i Son Servera; mentre que en la modalitat B, són Artà, Esporles, Porreres i Binissalem.

D'altra banda, mitjançant aquestes ajudes es portaran a terme campanyes per augmentar la presència del català en els sectors del comerç, la restauració i el turisme; activitats d'acolliment lingüístic als nouvinguts i foment de la cohesió social, com el voluntariat lingüístic o cursos de cuina mallorquina en català per a residents no catalanoparlants; cursos per a adults, punts d'autoaprenentatge i elaboració de material didàctic; cinema en català i un programa de ràdio de contingut lingüístic, entre d'altres.

Entre els objectius del Pla de Normalització Lingüística del Consell de Mallorca es troba el foment del coneixement, l'ús i la divulgació de la llengua catalana en col·laboració amb els ajuntaments de Mallorca. Per aquest motiu, una de les noves accions de la Direcció Insular de Política Lingüística durant el 2008 ha estat la creació d'aquesta línia d 'ajudes a les corporacions locals, conscients de la dificultat que tenen molts consistoris de l'illa a l'hora de fer accions que incideixin en l'extensió del català en els diferents àmbits de la vida quotidiana.