La Conselleria d'Agricultura destina 785.000 euros a les ajudes per a al repartiment d'alfals entre els ramaders lleters


Actualizado 21/8/2009 17:10:34 CET

PALMA DE MALLORCA, 21 Ago. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Agricultura i Pesca va destinar 785.000 euros en 2009 a les ajudes per al repartiment d'alfals deshidratada entre els ramaders lleters de Mallorca, augmentant en un 36% des del 2008 l'ajuda anual, que s'emmarca dins de la Llei de Desenvolupament Rural del Ministeri d'Agricultura, a més de promoure la reutilització d'aigües depurades per al reg del farratge.

Així ho ha anunciat avui en roda de premsa la consellera d'Agricultura i Pesca, Mercè Amer, després d'una reunió mantinguda amb diferents representants del sector ramader de les Balears.

Amer ha explicat que les ajudes estan destinades a la "reorientació i millora en el sector de la llet i a la conservació del medi ambient a través de la reutilització de les aigües depurades per regar l'alfals" i ha afegit que "aigües que en el mar serien contaminants al camp es poden aprofitar" evitant així l'extracció que causa problemes de salinització, tal com va ocórrer al municipi de Campos i al de Ses Salines.

La consellera ha recordat que el Pla Pro Alfa es va posar en marxa fa 10 anys amb la idea de crear ajudes destinades a l'alimentació del bestiar boví, sobretot, vaques nodrisses i lleteres i que el seu pressupost ha augmentat progressivament. Segons ha apuntat, cada vaca necessita una mitjana de 4,5 quilos d'alfals i aquestes noves ajudes té com finalitat que els animals estiguin ben alimentats i els ramaders obtinguin ajudes per poder fer-ho.

Així, les subvencions per tona d'alfals es van doblar durant el 2009, passant de 72 euros el 2007 a 142 euros en 2009, per la qual cosa "la tona de farratge deshidratada li costarà aproximadament 100 euros al ramader que rebi l'ajuda". A més, ha destacat la consellera, el nombre de ramaders que van accedir a les ajudes d'alfals deshidratada va passar de 37 a 58 explotacions durant el 2009.

En aquesta línia, Amer va argumentar que els canvis en les ajudes Pro Alfa es van fer perquè tots els ramaders rebessin la mateixa quantitat d'alfals recomanada per a les vaques "i que ha de suposar el 20% de la dieta del boví". Les ajudes, segons ha destacat, "pretenen pal·liar amb els elevats costos de producció incidint en un element fonamental per a les explotacions de Mallorca, com és l'alimentació del bestiar lleter".

Alhora, el representant de 'Unió de Pagesos', Mateu Muro, la representant de 'Unió Cooperativa', Jeronina Bonafé, i el representant de 'UPA AIA', Francesc Mascaró, van valorar molt positivament els canvis en la línia d'ajudes per als farratges deshidratats.

Finalment, Amer, fent-se eco de les queixes de l'associació agrària d'Asaja Balears, els qui van criticar que la Conselleria modifiqui la línia d'ajudes i encara no hi hagi atorgat les subvencions del 2008, la consellera va respondre que les ajudes proporcionen cobertura a les necessitats de tots els ramaders i que "els que encara no es beneficien de les ajudes és perquè estan pendents de complimentar alguns expedients o estan pendents de lliurar alguna documentació".

Tot i això, ha afegit, que valora molt positivament que "l'organització Asaja hagi decidit tornar a les reunions de treball amb els membres de la Conselleria, després d'haver abandonat durant molt temps les taules de negociació".