La Conselleria de Salut recomana precaució per evitar intoxicacions i cops de calor per les altes temperatures


Calor
EUROPA PRESS
Actualizado 19/8/2011 16:05:14 CET

PALMA DE MALLORCA, 19 Ago. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut, Família i Benestar Social ha recomanat precaució davant de les altes temperatures d'aquest estiu i les seves possibles conseqüències, com les intoxicacions alimentàries, els esgotaments per calor o les insolacions. És per aquesta raó que apel·la que es prenguin precaucions per pal·liar els efectes de la calor, especialment entre els nens i els ancians.

Així, entre les recomanacions que la Conselleria ha exposat en un comunicat, es troben les de beure líquid en abundància, evitant les begudes alcohòliques, amb cafeïna i amb molt sucre. A més, aconsella utilitzar roba de colors clars, lleugera i àmplia, no exposar-se al sol entre les 12.00 i les 16.00 hores ja que les radiacions solars són més intenses i perilloses, i aplicar-se el protector solar 30 minuts abans de l'exposició, tornant-se'l a posar cada dues hores.

Mentrestant, el departament dirigit per Carmen Castro recomana protegir als nens amb una gorra i una samarreta opaca, mentre que aconsella cridar el 061 en el cas que es presentin símptomes de cop de calor o insolació. El primer cas presenta cansanci, marejos i nàusees, i el segon es caracteritza per ser greu i requerir assistència sanitària, ja que l'afectat manifesta una temperatura corporal molt elevada, la pell vermella i calent, dolor de cap intens i fins i tot pèrdua de consciència.

Alhora, la Conselleria apunta que amb l'arribada de la calor són majors les probabilitats que apareguin intoxicacions i toxiinfeccions alimentàries, davant de la qual cosa cal, una vegada feta la compra, posar tots els aliments en el frigorífic, incloent els ous, i rentar-se les mans abans de manipular-los. A més, la fruita i la verdura que es consumeix crua ha de rentar-se amb aigua i unes gotes de lleixiu sense detergent i aclarir-la abundantment.

En el cas dels ous, recomana no usar-los crus per elaborar aliments o salses si després no deuen coure's, per la qual cosa alerta de les salses, les truites poc fetes i els gelats. En aquesta mateixa línia, des del departament aconsellen que una vegada cuinats, cal [reenfriar] els aliments al més ràpid possible i guardar-los en recipients amb tapa o a la part més freda de la nevera. Finalment, netejar adequadament els estris utilitzats per manipular aliments i canviar amb freqüència les peces de cuina.